Till Paul Frigyes försvar?

GuillouFrigyes

(Foto: SVT)

Det är lätt att vara efterklok och det är lätt att gilla Jan Guillou.

I vårt land har han nämligen lyckats att etablera sig själv som en åsiktsmaskin av rang som kan polemisera med allt och alla. Ofta har han dessutom fått rätt, som i kritiken av direktörer i början av 2000-talet och nu senast mot de blint troende psykologer som skapade monstret Tomas Quick.

Han har gjort sig känd som machoman, riddare och proffstyckare. Men är det något Jan Guillou är expert på så är det att veta hur han skall kontrollera sitt eftermäle. Han skrev exempelvis sina memoarer för att hindra ”moderata doktorander” att berätta hans historia och han har tidigare poängterat att han efter varje avslutat projekt bränner sina researchpärmar. Det är en form av självkontroll som vi i Sverige bara har haft när det gäller medlemmar av kungahuset.

Just därför behövs Paul Frigyes Höjd över varje misstanke (Norstedts) – även om Jan Guillou i SVT-morgon tog både heder och ära av både boken och dess författare.

Guillou använde sig av det gamla beprövade tricket att hitta detaljer som han kunde motbevisa och därmed skjuta hela projektet i sank.

Det stämmer att ett antal gamla elever och f.d. lärare har vittnat om att Jan Guillou skulle ha blivit relegerad från internatskolan Solbacka. Men Guillou kunde till sitt försvar uppvisa sitt gamla examensbetyg och därmed styrka att han inte hade blivit det. Därför är det konstigt att Frigyes inte verkar ha gått till skolans arkiv för att se vad som faktiskt hade hänt. En vaksam journalist borde också kolla upp vem den andre pojken var som enligt Guillou också skulle fått en utskällning av rektorn för att ha fraterniserat med ”arbetarungdomen i Stjärnhov”.

Det stämmer också att det inte fanns någon notis om Guillous pappa i arkivet över franska motståndsmän. Guillou kunde då visa upp ett fotografi på fadern och hänvisa till att han gick med sent i motståndsstyrkorna, visserligen är det en detalj men professor Richard Vinen vid Kings College i London, som forskat på motståndsrörelsen, har i ett email till undertecknad poängterad att ”det fanns ett stort mått av fransk opportunism i krigets slutskede”. Dessutom torde man genom en enkel förfrågan till franska staten kunna hitta notisen om den Hederslegion som pappan fick med en tillhörande motivering.

Självfallet har inte Frigyes gett sig in i ett bokprojekt för att ljuga och ta heder och ära av Jan Guillou. Det handlar snarare om ett försök till att granska myten och det är en hedervärd avsikt. Men när man ger sig in i ett tufft och kontroversiellt ämne gäller det att ha totalt rätt när det gäller fakta. En liknande episod inträffade för några år sedan när frilansjournalisten Deanne Rauscher pekade ut f.d. centerledaren Olof Johansson som kund hos bordellmamman Doris Hopp. En förbannad Johansson kunde då visa upp resekvitton som visade att han, vid det tillfälle som han skulle ha köpt sex, befunnit sig i New York som medlem av FN:s generalförsamling.

Det är hedervärt att Norstedts nu tänker korrigera sina misstag, för det ska ett bra förlag göra. När den uppdaterade boken landar i bokhandeln kommer den säkerligen ändå vara läsvärd för vi behöver alla fler granskningar av fenomenet Jan Guillou.

(David Lindén)

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “Till Paul Frigyes försvar?

  1. Alexander

    Men Guillou kunde till sitt försvar uppvisa sitt gamla examensbetyg och därmed styrka att han inte hade blivit det.”

    Kan du förklara för mig hur ett terminsbetyg i ”klass 4 av den 5 åriga realskolan” kan uppfattas som ett examensbetyg? Du har bara några sekunder på dig att se betyget ca 6:48 in i klippet-

    http://www.svtplay.se/klipp/1713185/guillou-kraver-att-boken-stoppas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s