Ehsan Fadakar: mannen som gillar Avpixlat?

images

Sverige är ett litet land och svenskan är ett litet språk. En konsekvens av detta är att vi också har ett tämligen snävt medieklimat med få och relativt gamla aktörer. Vidare skapar detta också en situation där vi har en politisk, industriell och kulturell elit som kan relatera till varandra – och ofta känner varandra privat.

Detta bidrar till att det offentliga samtalet ibland kan upplevas som snävt av dem som inte håller med. För att citera den brittiske filosofen Roger Scrutons ord så kan det ses som för ”politiskt korrekt” och skapa frustration, om många anser att de inte får komma till tals. Ett reellt problem som Sverige har haft alltsedan arbetarrörelsens genombrott i början av 1900-talet, då den unga socialdemokratin såg sig nödgad att starta egna tidningar.

En som uppmärksammat detta är statsvetaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet. Han skrev en artikel där han påtalade att Sverige, precis som andra länder, har en ”åsiktskorridor” och uppmärksammade etablerad media att vidga denna. På det hela taget en lovvärd uppmaning som kan jämföras med hur DN:s dåvarande chefredaktör Arne Ruth, 1982, instiftade ett frihetspris för att hedra de som kämpade mot förtryck. I vänboken Arne Ruth talar ut: Minnen medier moral (Stockholm: Carlssons, 2013) intervjuas Ruth och förklarar att priset var en ”politisk markering efter de misstankar som väckts mot den kulturradikala traditionen under 70-talets vänstervåg: den måste mer aktivt förvalta idén om frihet från all slags förtryck, även socialistiskt”.

Han ville han helt enkelt vidga DN:s åsiktskorridor, och efter Henrik Oscarssons artikel har en del tidningar bl.a. Expressen bestämt sig för att också vidga sina egna korridorer. Men detta gillas inte av den tidigare självutnämnde professorn i skandinavisk historia Ehsan Fadakar, som numera är debattchef på Aftonbladet.

I en krönika ondgör sig Fadakar över att många människor kan uppleva debatten på exempelvis twitter som oseriös. Enligt honom har nämligen twitter har i en sann egalitär anda skapat de ”nya makthavarna” som kan ”ifrågasätta, kritisera och fördöma texter och åsikter på samma sätt som ledande opinionsbildare har fått göra i alla tider”. Det han dock glömmer är att populister som han själv också alltid har prisat nya uttrycksmedel. Samt att de som använt nya medier på ett effektivt sätt tenderar att, som han själv, gå vidare till välbetalda poster inom etablerade medier.

Det finns dessutom fog för frågan om han gillar alla sorters nya medier, vilket i så fall också borde inkludera Avpixlat?

Självfallet har internet inneburit en dramatisk förändring när det gäller att tillskansa sig information och alla som är vänner av yttrandefriheten borde applådera detta. Men precis som förr kan en åsikt aldrig vara ett substitut för gedigen kunskap, vilket man inte minst märkte i Fadkars krönika om Norge.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s