Sven Wollter: vår tids Zarah Leander?

sven-wollter-show-svt-play

Det finns få kulturintresserade som inte känner till namnet Sven Wollter. Tack vare ett nästan sex decennier långt yrkesliv har han blivit en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Han har gestaltat Mobergs Raskens, i filmerna om kriminalkommissarie Martin Beck och tillsammans med artisten Lena Philipsson – i en för den tiden ekivok musikvideo – en piprökande manlig sexsymbol.

Idag fyller Sven Wollter 80 år, det är således dags att gratulera och hoppas att han har många år kvar av sin skådespelargärning. Men det är också dags att reflektera kring jubilarens många roller. Ty de har inte alla varit av godo. Under sitt yrkesliv har han nämligen lånat sin strålande begåvning till att marknadsföra en ideologi som vare sig är begåvad eller mänsklig. Detta märktes på Trettondagsafton då många av Wollters skådespelarkollegor bevistade en 80-årsfest i regi av Kommunistiska Partiet.

Sven Wollter är uttalad kommunist och när han har medverkat i samhällsdebatten har det ofta varit för att marknadsföra just denna människofientliga ideologi. Men han är också ett barn av sin hemstad Göteborg och sitt barndomsdecennium 1930-talet. Därför kunde det möjligen setts som överslätande om han koketterat med kommunismen i början av sin karriär. Efter andra världskriget var det nämligen många som trodde att framtiden fanns i Sovjetunionen. Men idag är det inte bara underligt, utan också tämligen drygt att ignorera den uppsjö av dokument och vittnesmål, vilka alla berättar om att kommunismen ständigt leder till folkmord och förintelse.

Det finns därför fog för att påstå att det inte bara är en mycket begåvad – utan också en tämligen arrogant – man som idag fyller jämt. För när Wollter tvingas diskutera sin kommunism vill han endast diskutera känslor och aldrig fakta. Han känner sin ideologi ” i magen” och påstår att kapitalismen skapar ”hunger, sjukdomar och massdöd”. Samtidigt som han lägligt glömmer svälten i Sovjetunionen, Kina, Kambodja samt Gulag-arkipelagen. Han använder helt enkelt en klassisk känsloargumentation som är ett effektivt sätt att svära sig fri från ett system då man inte behöver tala om själva systemet.

Men eftersom Sven Wollter själv inte vill kännas vid historien bör han upplysas om den, vare sig han vill det eller inte. Det har också funnits tidigare exempel på skådespelare som förletts av totalitarismens tjusande poesi. Zarah Leander (1907-1981) uppträdde under andra världskriget i Hitler-Tyskland och lät sig glatt fotograferas med nazistiska toppar som Hermann Göring och Joseph Goebbels. Efter kriget försvarade hon sig med att hon var missförstådd eller att hon ”inte sett någonting”. En strategi som påminner om dagens Sven Wollter som gärna talar känslor och sällan fakta.

Precis som Leander är Wollter också duktig på sitt yrke och just idag bör man självfallet hedra honom för detta. Men som den läsande och seende människa han är bör han också få en passande födelsedagspresent. Kanske ett paket beståendes av två böcker och en film? Gulag: de sovjetiska lägrens historia (2003) och Järnridån: det kommunistiska maktövertagandet i Östeuropa (2013) båda av Anne Applebaum, samt filmen The Killing Fields (1985), vilken skildrar Pol Pots Kambodja.

Ett varmt grattis på födelsedagen tillönskas vår nutida Zarah Leander.

(David Lindén)

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Sven Wollter: vår tids Zarah Leander?

  1. Björn Lundell

    Bra att någon avslöjar den svenska kommunismens egen mysgubbe. Han har en hel del ideologiska kompisar inom den svenska kultureliten, Mikael Wiehe och Jerry Williams är ett par exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s