Belinda Olsson vågade problematisera

Fittstim-helalf.se_

I år är det 15 år sedan antologin Fittstim inledde den tredje vågens svenska feminism. Författaren och programledaren Belinda Olsson som tillsammans med Linda Skugge var redaktör för antologin har därför gjort dokumentären Fittstim – min kamp vars första avsnitt idag sändes av SVT.

Belinda Olsson har som programledare en självdistans som gör att hon på ett lättsamt sätt kan diskutera svåra frågor. Så det blev en intressant resa där hon bl.a. besökte Gudrun Schyman och ett badhus i Malmö där det är tillåtet att bada topless. Men det blev lätt komiskt när det visade sig att de som besökte badhuset för att bada topless mest bestod av de aktivister som ursprungligen hade drivit igenom beslutet.

Lika komiskt blev besöket på ett så kallat hen-dagis på Söder i Stockholm där barnen skulle uppfostras könsneutralt. Förvisso en god målsättning, men det är tvetydigt om det mer handlar om föräldrars önskan att projicera visioner än om barnens bästa. En liknande förskola har som riktlinjer att bl.a. kontrollera om det ”finns bilder som kan kopplas till svensk kultur och/eller svenska traditioner – hur många?”

På det hela taget ett tillvägagångssätt som andas en vilja att skapa ”en skön ny värld” för att parafrasera den brittiske författaren Aldous Huxley.

Dessutom intervjuades hjärnforskaren Martin Ingvar som poängterade att det visst finns skillnader mellan könen och att det är viktigt att vara medveten om dessa. För ”om vi vet att det finns små skillnader kan vi göra vår miljö så att skillnaderna inte förstärks”. Men tyvärr blev han han direkt avfärdad i sociala medier och konstnären Stina Wolters tweet nedan kan tjäna som ett sorgligt exempel på den generella tonen i kritiken. 

Wolter

Olsson är visserligen inte ensam om att offentligt lufta sin kritik mot dagens feministiska rörelse. När litteraturprofessorn och den tidigare Grupp 8-aktivisten Ebba Witt-Brattström medverkade i Min Sanning blev det en svidande uppgörelse med dem som tror att ordet hen skulle öka jämställdheten mellan män och kvinnor. Att organisationer som säger sig vilja inkludera i själva verket också kan exkludera fick vi även veta när tidigare FP-ministern Nyamko Sabuni medverkade i samma program.

Precis som väntat har Olsson också fått kritik av dem som vill se sig som hennes nutida arvtagare. Margaret Atladottir som skriver för den LO-finansierade webbsidan Politism menar exempelvis att programmet använder sig av en ”av en gammal medielogik för att beskriva vad som händer just nu”. Ett pinsamt tecken på att man fortfarande prioriterar ungdom över erfarenhet.

Inför programmet frågade sig BT: s Katarina Larsson om vi blir ”fler eller färre feminister efter den resan? Eller ännu viktigare: blir det fler som tar frågan om killar och tjejers lika rättigheter på allvar?”. Det är fortfarande berättigade frågor. Ty det är ett obestridligt faktum att väldigt många kan enas kring devisen att ”killar och tjejer ska behandlas lika” som var antologins åsiktsdeklaration. Men det är få som känner igen sig i den exkluderande, fördömande och symbolpolitiska rörelse som påstår sig representera den nutida feminismen. Om man därför bryr sig om jämställdhet bör man lyssna på kritikerna och inte avfärda dem som gamla. I nuläget låter Olssons belackare nämligen lite som när den – dåvarande IT-gurun – Johan Stael von Holstein avfärdade erfarenhet som något som man ”köper på diskett”.

(David Lindén)

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Belinda Olsson vågade problematisera

  1. Här finns en samling av de som gjort att många människor i dag ser feminism som ett stort skämt. http://toklandet.wordpress.com/2014/01/16/avratta-alla-cisman-som-ar-jamstalldister/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s