Terapeuten och valrörelsen

Den här texten publicerades på ledarsidan 30 november 2013.

716756_jpg_2667260lEn psykoterapeut som partiledarintervjuare? Säga vad man vill om den gamla kolossen SVT, men överraska kan man fortfarande. ”Partiledarna öppnar sig för Poul Perris” var rubriken på det pressmeddelande man skickade ut i veckan för att berätta hur public service ämnar inleda valåret 2014.

Se där ett sätt att manifestera att det är nya tider nu. Det är länge sedan det räckte med Orup, Ortmark och Olivecrona – om nu någon minns de tre O:na. De introducerade skjutjärnsjournalistiken i svensk teve och ställde sprängfyllda av kunskap partiledarna mot väggen i sakfråga efter sakfråga.

Poul Perris har inte den bakgrunden. Han är läkare och legitimerad psykoterapeut. En utmärkt sådan, enligt dem som kan bedöma den saken. I SVT-sammanhang är han känd från förra årets programserie Par i terapi, där tittarna på tisdagskvällarna fick följa  med in i hans samtalsrum och se när han träffade sex olika par som berättade om sina problem.

Riktig terapi, riktiga människor och riktiga problem. Som Lena, som berättade om sina bristande känslor för Roger och han om sin önskan att bli sedd och åtrådd. Om barndom, skuld och skam. Oerhört känslosamt och intimt.

Men det blev för mycket och för nära. SVT borde ha lyssnat på de sakkunniga kritiker som menade att parterapi bör ske i slutna rum, inte framför tevekameror.

Nu är alltså Poul Perris tillbaka i rutan. Denna gång är det inte krisande par som sitter i hans rum. Det är partiledarna. Men också här handlar det om att ställa frågor för att komma närmare än vanligt, en terapeut ska hitta det som de politiska journalisterna inte förmår.

Serien heter Nyfiken på partiledaren och beskrivs som ”en närgången kamera och en partiledare som släpper garden för att berätta om uppväxt, viktiga vägval och personliga drivkrafter bakom politiken.”

Det kan bli bra. När avståndet mellan väljare och valda växer är det angeläget att på olika sätt försöka minska det.

Valet 2014 är mer än ett val mellan olika valmanifest, politiken låter sig inte förstås endast i tabeller över vem som tjänar vad på vilket budgetförslag. Det spelar stor roll vilka de ledande företrädarna är, och än mer så nu, när nästan alla partiprogrammen ligger och trängs på mittfältet.

Därför kommer fler än SVT att vara nyfikna på vilka partiledarna är, egentligen. Det kommer att bli en valrörelse som tar ytterligare steg närmare politikens personer, tro mig. Och det blir inte bara på det ytliga sätt vi kunnat se hittills, där modeexperter betygsätter klädstil och rackar ner på den som valt fel färg på slipsen. Trycket på politikerna att berätta mer om sig själva kommer att öka.

I bästa fall ger det mer temperament åt valrörelsen och ökar intresset för politik.

Låt oss hoppas det. Och låt oss hoppas att det inte blir för mycket och för nära. För vad händer om sakpolitiken kommer i skymundan, och det blir viktigare att politiker kan bjuda på en barndom som duger för ett tittarvänligt samtal med en terapeut?

Mest spännande barndom vinner, eller?

(Katarina Larsson)

För övrigt …

… har det gjorts försök att hitta nya infallsvinklar på partiledarintervjuer i teve förut. Minns Leif ”Loket” Olsson i valrörelsen 1998 i TV4.

… vägrade dåvarande moderatledaren Carl Bildt först att vara med, han tyckte inte att upplägget var seriöst och motsatte sig också att programledaren för Bingo-Lotto valt Stig Malm som en av bisittarna.

… ändrade sig dock Bildt och konstaterade efter intervjun att Loket var ”en trevlig karl”. Eller ja, ”Tåget,” som Bildt kallade honom.

… var den andra bisittaren nuvarande jämställdhetsministern Maria Arnholm, hon hade varit rådgivare åt Bengt Westerberg men arbetade vid den här tiden som omvärldsanalytiker vid ett privat företag.

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s