Max tar sina anställda på allvar

max

Det mullrar bland alla, mer eller mindre väletablerade, journalister, debattörer och tyckare som befolkar sociala medier. Eftersom de rödgröna tenderar att vara i majoritet på exempelvis twitter kan man också lätt få intrycket av att de är i majoritet även i det övriga samhället. Men så är inte fallet och när verkligheten ibland gör sig påmind blir många av dem sura över att bli påminda.

Alltsedan starten 1968 har hamburgerkedjan Max sakta men säkert växt till att idag vara en stark och välmående konkurrent till både McDonalds och Burger King. Expansionen har självklart skett genom hårt arbete, men också tack vare politiska åtgärder som sänkt restaurangmoms och sänkt arbetsgivaravgift för unga, vilka båda introducerades av Alliansregeringen.

Dessa åtgärder vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet riva upp vid en eventuell valseger och i ett internt brev till kedjans anställda påpekade Max vd Richard Bergfors detta. Men det skulle han inte ha gjort.

Nu sprids nämligen myten om att Max skulle ”hota” sina anställda till att rösta på Alliansen, vilket också skulle vara ”helt sjukt” för att citera vänster-tyckaren Kawa Zolfagary som är en av de mer namnkunniga kritikerna. Vad han och många andra dock verkar ha missat är att läsa brevet och ställa sig själva några frågor.

Kawa

Är det verkligen ett hot att upplysa sina anställda om att en politisk förändring kan göra det betydligt svårare att expandera, och bör inte en vd kommunicera sin åsikt i öppen och rak kommunikation?

Slutligen bör kritikerna också fundera på om Max tusentals anställda är så pass lättskrämda att de låter sig dikteras av en enda åsikt när de i höst går till valurnorna. Personligen summerade också Richard Bergsfors på ett elegant sätt varför hans brev inte var en order om att rösta på Alliansen: ”Nej, då tror jag man har en ganska naiv bild. Så lättpåverkade är inte folk”. Ett svar som visar på en insikt som de rödgröna borde kopiera om de vill attrahera nya sympatisörer och inte bara var en klubb för inbördes beundran.

(David Lindén)

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Max tar sina anställda på allvar

  1. Under den rådgivande folkomröstningen om EU-medlemskap i Sverige 1994 skedde en liknande händelse i en av landets kommuner. Det brevet påverkade troligtvis valresultatet i den kommunen. Händelsen hade dock ingen påverkan på det nationella valresultatet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s