Soran Ismail är ingen samvetsfånge

bars

För många kom det som en chock när Sveriges Radio (SR) meddelade att den folkkäre komikern Soran Ismail temporärt slutar att medverka i P3:s Morgonpasset. Anledningen till detta är att SR och Sveriges Television (SVT) under valåret bestämt sig för att vara extra opartiska, och att Ismail i sin podcast framfört hårt kritik av Sverigedemokraterna. Sveriges Radios kanalchef Lotta Mossberg har sagt att Ismail inte är avstängd, och att han kommer att medverka i Morgonpasset direkt efter valet. Något som många av Ismails fans inte har förstått, och på twitter har det under kvällen förts en debatt där Ismail jämställts med en samvetsfånge och hashtaggen #freesoran använts.

Ismail själv deklarerade på Expressens debattsida dock att beslutet varit gemensamt mellan honom och SR, och att han partiskhet inte är ”förenlig med SR:s uppdrag, men motsatsen är inte förenlig med min världsbild”. Således borde detta inte vara en ”affär” eftersom båda parter är eniga.

Snarare kan det hela närmast liknas vid hur SR och SVT på 60- och 70-talet censurerade borgerliga debattörer som författaren Sven Stolpe och ekonomen Sven Rydenfeldt. Då som nu var anledningen att deras budskap inte föll licensbetalarna i smaken, och då som nu applåderades deras beslut av vissa och fördömdes av andra.

Men ändå behandlas ”Sorangate” som en affär.

Den givna frågan är varför, ty det tål att upprepas: Soran Ismail är varken avstängd, censurerad eller förhindrad från att föra ut sitt budskap. Från och med den 25 februari till efter riksdagsvalet skall han inte medverka i Morgonpasset, men till skillnad från riktiga dissidenter har han andra kanaler att föra fram sitt budskap och det skall han göra. Vi lever trots allt i en demokrati med många medier och det ligger i SR:s och SVT:s riktlinjer – de medier vi alla betalar via radio- och tevelicensen att faktiskt vara opartiska. Vilket de också ska vara även under ett valår.

Incidenten illustrerar dock någonting större, som kan beskrivas som vår nuvarande ängslighet att debattera. Många av dem som nu skriker om att Ismail har censurerats och tystats har tidigare pekat finger åt bland annat Sissela Kyle för ett skämt och åt sportprofilen Bosse Hansson för en felsägning. Det gjorde dock inte Soran Ismael då han står för en öppen och rak debatt. Det är därför synd att ängsliga människor vill göra honom till martyr.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s