”Nya” Junilistan är en för gammal idé

800px-Junilistan.svg

När det euroskeptiska partiet Junilistan lanserades 2004, var det en satsning som låg rätt i tiden.

Vissa borgerliga väljare attraherades direkt eftersom det nya partiet utgjorde ett alternativ för dem som var för ett svenskt EU-medlemskap, men som var skeptiska till unionens utveckling. De två toppkandidaterna, tidigare riksbankschef, Lars Wohlin och f.d. Nordea-ekonomen Nils Lundgren utgjorde också ett kvitto på att det var ett kompetent parti som skulle kunna föra en kompetent EU-politik.

På valnatten liknande Nils Lundgren sin begynnande politiska karriär vid Ronald Reagans, och detta kunde redan då tas som ett tecken på att partiet inte var fullt så politiskt moget som dess företrädare ville göra sken av. Ty för att göra skillnad i Bryssel krävs ett stort mått av politisk fingerfärdighet, och få blev därför förvånade att partiet efter interna stridigheter åkte ur parlamentet 2009.

Idag har det dock nylanserats med en artikel på DN-debatt, och återigen kan det sägas stå för euroskeptiskt allmänborgerliga åsikter och har allmänt borgerliga kandidater. Deras tredjenamn är exempelvis den f.d. Timbromedarbetaren Philip Lerulf som under flera år har drivit en lovvärd enmanskampanj för att få svenska folket att spara mer kapital.

Vad som emellertid skiljer 2014 från 2004 är att det är partiets återfödelse, troligtvis, ligger fel i tiden.

Det finns redan ett antal borgerliga kandidater som är för EU, men mot en utbyggnad av unionen. Situationen var annorlunda 2004 då alla borgerliga partier förutom centern hade kampanjat för ett svenskt EMU medlemskap. Om man enkom vill visa sitt missnöje med unionen finns det även ytterligare partier att välja på.

Så risken är att ”nya” Junilistan visar sig floppa minst lika hårt som föregångaren gjorde i förra valet.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s