Alliansfritt: Skriv under för sänkt stöd?

Förvisso fanns det en del att invända mot, när finansminister Anders Borg penas-del-joven-wertherpresenterade regeringens nya ekonomiska politik. Det mest – ideologiskt – uppseendeväckande var att man slopar avdraget för privata pensionsförsäkringar. Visserligen en liten detalj som kan motiveras med att det gynnar höginkomsttagare, men även en signal om att man inte längre ser det som angeläget att stimulera privat sparande. En idé som annars varit bärande inom Moderaterna och borgerligheten alltsedan Gösta Bohman lanserade konceptet ”folkkapitalism” på 1970-talet.

 Det som dock fått mest uppmärksamhet är att man bestämt sig för att sänka studiebidraget till landets studenter med 300 kr per månad, samtidigt som det disponibla lånebeloppet höjs med 1000 kr för samma period. Således är detta inte en sänkning utan en höjning av det belopp som kommer att stå till studentens befogande.

Trots detta betraktas det som en nedskärning, och anledningen till detta är att det handlar om ett lån som måste betalas tillbaka. Men vad motståndarna glömmer är att studielån har förmånliga villkor och att återbetalningsbeloppet höjs i takt med inkomst.

Det är alltså höginkomsttagare som får betala mest och det innebär en klar förbättring jämfört med dagens system, då rika studenter kan nöja sig med att använda studiebidraget. Vidare bör poängteras att svensk universitetsutbildning är bland den mest generösa i världen – och att den inte är gratis, men avgiftsfri. Tack vare systemet med studielån kan de flesta läsa vidare och den bärande bjälken i detta system är att människor senare betalar tillbaka sitt lån.

Att som Socialdemokraterna och Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) påstå att svenska studenter har det kärvt är därför att fara med osanning. Socialdemokraterna ser här en fråga att plocka politiska poäng på och lobbyorganisationen SFS har som affärsidé att påstå att alla studenter lider lika svårt som Goethes Den Unge Werther.

Vad som dessutom är anmärkningsvärt och – nästan – komiskt är att den politiska kampanjsidan Alliansfritt har startat en namninsamling mot sänkningen av bidraget. De verkar inte ha förstått vad Anders Borg sade på presskonferensen, eller så handlar det mer om att smutskasta Alliansen än att värna om landets studenter.

(David Lindén)

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Alliansfritt: Skriv under för sänkt stöd?

 1. Josef A

  Ditt inlägg är helt verklighetsfrånvänt. Let’s break it down: Moderaterna vill sänka studiebidraget med över 10%. Du kan inte kompensera en sänkning av studiebidraget genom att göra det möjligt att låna mer – resultatet blir bara att studenter blir än mer skuldsatta, och får tillbringa resten av livet med svåra studieskulder. Det är helt orimligt att jämföra bidrag med lån – äpplen och päron, du vet.

  Framförallt slår det här mot arbetarklassungdom, där rädslan och hindren för att ta steget över till universitetsstudier blir än större och svårare när Alliansen ger dig fler skulder istället för mer stimulans i form av bidrag. Pinsamt inlägg.

 2. Jonas S

  Rätta mig om jag har fel, men i och med att det finns en ränta på beloppet som ska betalas tillbaka så borde höginkomsttagare betala mindre för sitt lån än vad låginkomsttagare får göra, speciellt som ålderstaket på 68 år för återbetalning avskaffas. Om räntan vore noll skulle se betala lika mycket.
  Vidare är det inte en privatekonomisk fråga. Visst blir det en ökning av studenters disponibla inkomst. Förutsatt att se tar lån. Ett lån som visserligen har förmånlig ränta men ändå, enligt flertalet brittiska studier, segerara ungdomar från låginkomst- och höginkomstfamiljer ytterligare i den högre utbildningen då låginkomstungdomarna är mindre benägna att ta lån då de saknar kunskap och motivation. En benägenhet som inte heller ökar med ökad kunskap.
  Ytterligare ett potentiellt problem är att det blir ännu mindre ekonomiskt försvarbart att söka till utbildningar inom kvinnodominernade yrken såsom lärare och sjuksköterska eftersom de låga ingångslönerna och dåliga karriärsmöjligheterna innebär dålig löneekonomisl utveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s