Toppentabbe, Tomas Tobé!

underwood

Det var väntat att Moderaternas skolpolitiske talesman Tomas Tobé skulle attackera barn och ungdomars dataspelande. Trots att persondatorer har funnits i tjugofem år är det nämligen många som uppfattar dataspel som ett tidsfördriv som inte ”leder till något vettigt”. Men det var också synd att dataspelandet skall göras till en politisk fråga, då utspelet kan tjäna som en illustration på hur en politiker kan vara i otakt med tiden.

Tidigare vare Moderaterna ett parti som omfamnade ny teknologi då den sågs som en viktig del av ”valfrihetsrevolutionen”. Det var också ett parti vars skolpolitik värderade nya sätt att stimulera lärandet. När Tomas Tobé var generalsekreterare för Moderata Ungdomsförbundet bjöds exempelvis rektorn för friskolan Sjölins Gymnasium in för att föreläsa om hur datorer och dataspel kan hjälpa elever att vidga sina vyer.

Idag verkar nyfikenheten dock ha ersatts av en form av betongkonservatism där föräldrar skall ge sina barn order om att läsa böcker. Förvisso en god målsättning, men också en fråga om personligt ansvar och ett tecken på en osund inställning när initiativet kommer från politiker. Dessutom verkar inte Tobé ha förstått att också dataspel kan ha en lärande effekt, vilket bland har påpekats av Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund som exempelvis har recenserat strategispelet Empire Total War.

Självfallet behövs det en diskussion om svensk utbildnings – och skolpolitik i spåren av de sjunkande PISA-resultaten. Det är också bra att påpeka att det behövs disciplin i skolan och när det gäller läxläsning. Ty en negativ effekt av dagens informationssamhälle är intrycket att all kunskap går att hitta på internet samt att det alltid skall vara ”lätt” att lära sig nya saker. Därför bör Allianspartierna ha en eloge för att de vågar ta upp skoldiskussionen med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vilka båda söker profilera sig som skolpartier trots att de är direkt bildnings – och kunskapsfientliga.

Att dock skylla på dataspel och fritidsaktiviteter samtidigt som regeringen vill införa en ”fritidspeng” där också dataspelande kommer att ingå är fel väg att gå. För det första är det en illustration på att Tobés utspel inte var förankrat hos de andra allianspartierna och för det andra framstår det som ett slag i luften som kan liknas vid hur S-kvinnorna på 80-talet rasade mot parabolantenner.

Många politiker har uttryckt sin beundran för Netflix TV-serie House of Cards vars andra säsong hade premiär nu på Alla Hjärtans Dag. En detalj är att seriens huvudkaraktär kongressledamoten Frank Underwood slappnar av genom att spela dataspel, och kritiken mot Tobé kan sammanfattas med ett citat från MUF-ordföranden Erik Bengtzboe: ”Om dataspel duger för Frank Underwood så duger det för mig”.

(David Lindén)

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Toppentabbe, Tomas Tobé!

  1. Nu var det förståss inte så att vi moderater vare sig vill motarbeta dataspelande på fritiden eller IT-användning i skolan, tvärtom. Men det får inte gå ut över skolarbetet! Barn som sover på lektionerna pga sömnbrist har svårt att lära sig något, oavsett hur skicklig läraren är. Läs min utförliga kommentar på bloggen idag, http://www.ericsoniubbhult.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s