Röda Barnens Ungdomsförbund?

pionjc3a4rer

På senare tid har samhällsdebatten åter handlat om rasism. Efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson medverkade i programmet Nyfiken på partiledaren var det exempelvis många som påpekade att deras erfarenhet av Sölvesborg skilde sig från Åkessons. I början av veckan skrev också vice ordföranden för Rädda Barnens Ungdomsförbund (RBUF), Jorge Londoño, en debattartikel på Nyheter24, där han på fullaste allvar menade ”att vita s.k. antirasister tar sig oberättigad plats och kör över rasifierade antirasister”.

Översatt till vanlig svenska betyder det att han ansåg att vita saknar empati och inte bör engagera sig i kampen mot rasism och främlingsfientlighet.

RBUF har fått berättigad kritik för denna artikel av bland annat undertecknad. Som svar valde de därför att på sin hemsida lägga upp ett resonemang som är hämtat från den amerikanska webbtidningen Daily Kos, vilken skulle göra ”saken lite tydligare”. Men i sin iver att förklara sig har de istället gjort det motsatta och åter lyckats grumla sin egen argumentation så till den grad att de på samma gång framstår som oinformerade amerikavänner, demokratimotståndare och rent ut sagt – tämligen – rasistiska.

Till en början finns det många invändningar mot att applicera ett amerikanskt resonemang på Sverige. RBUF verkar inte förstå att USA är en ung nation, grundad av flera olika folkgrupper som alla har strävat efter att behålla sin egen identitet, och med 50 delstater med relativ stor självständighet.

Sverige har däremot varit en relativt homogen stat i tusen år och alltsedan Gustav Vasa en stark centraliserad nation, som visserligen har innehållit många folkgrupper, men där centralmakten alltid har strävat efter att betrakta alla som kort och gott ”svenskar”.

Det finns också invändningar mot artikelns resonemang kring diskriminering. Ty den nämner inte att det faktiskt finns statligt sanktionerad diskriminering och att den afroamerikanske akademikern Thomas Sowell flera gånger har polemiserat mot just detta. I Sverige har även advokatbyrån Centrum för Rättvisa lyckats driva ett fall mot Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som nekat kvinnor att påbörja veterinärutbildningen på grund av sitt kön.

När artikeln sedan påstår att rasism inte är ”en enskild person som diskriminerar, utan en hel befolkning som gör det svårt att inte diskriminera”, undrar man om RBUF också står bakom denna linje? För i så fall kan bland annat nynazisterna i Kärrtorp slippa åtal då deras handlingar inte bör räknas eftersom de är en del av den så kallade strukturen.

Att vidare beskriva slavägarkulturen som homogen och något som kan appliceras på en hel befolkning är direkt ohistoriskt. Det fanns nämligen alltid grupper i USA – såsom kväkarna – som var emot slaveriet på grund av religiösa och ideologiska anledningar. Dessutom framstår det som högst oklart vad man menar med ”den vita majoritetens åsikter”, då det finns olika grupper av vita och de flesta demokratiskt sinnade personer torde vara till freds med att majoritetens åsikter är ett bärande kriterium i en demokrati.

På det hela taget har RBUF:s förklaring till sin ordförandes märkliga resonemang lämnat fler frågor än svar. Lite tillspetsat kunde man också ställa sig frågan om det verkligen är Rädda Barnens Ungdomsförbund som står för dessa åsikter? För i nuläget framstår deras hemmasnickrade och USA-importerade ”förklaring” mer som om den skrivits av en organisation som mycket väl hade kunnat heta Röda Barnen, istället för Rädda.

(David Lindén)

Annonser

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “Röda Barnens Ungdomsförbund?

 1. Goda tankar.

  Ska dock vara 50 delstater, inte 52.

 2. Andreas

  SLU hade viktat män så att de hade lättare att komma in på utbildningen jämfört med kvinnor med samma meriter. Så kvinnor blev diskriminerade emot sas. Iofs är det ju bara kvinnor som kan bli diskriminerade inte män.
  Att sen killarna blir diskriminerade i skolan med statens goda minne och straffas med lägre betyg för samma insats så blir det hela mer absurt.

 3. Jag skulle nog ifrågasätta ett par grejer i texten. För det första tycker jag att du tolkar Londoños text för illvilligt. Det begränsas inte till den detaljen, men det blir extra tydligt när du skriver:
  ””att vita s.k. antirasister tar sig oberättigad plats och kör över rasifierade antirasister”.

  Översatt till vanlig svenska betyder det att han ansåg att vita saknar empati och inte bör engagera sig i kampen mot rasism och främlingsfientlighet.”
  Det blir tydligt för att om din tolkning hade följt av citatet från Londoño hade du inte behövt skriva det. Jag gör en så annorlunda tolkning än du av Londoños text att jag funderar på om det är samma internet vi surfar på.

  Nästa grej jag ogillar är att du skriver ”Till en början finns det många invändningar mot att applicera ett amerikanskt resonemang på Sverige.” när översättningen på RBUF:s hemsida inleder med en kort text om, ja, just det, svårigheterna som blir av att en amerikansk text används i Sverige.

  Slutligen undrar jag vad du tror att nazisterna i Kärrtorp är anklagade för. Oavsett om en ser den rasistiska struktur som präglar samhället eller ej är det fortfarande olagligt att attackera demonstrationer och oskyldiga.

  • Björn Lundell

   Rasistiska strukturer i Sverige blir lite löjeväckande när man sett filmen ”12 years a slave”. Vari består den strukturen i Sverige av idag? Den handfull nazister som slogs mot vänsterextremister i Kärrtorp? Eller är alla åsikter som inte förordar en oreglerad invandring rasistiska?

 4. Erik Gertkvist

  Sowell tog sig en ordentlig titt på amerikaners attityder och konstaterade att slaveriet inte bara överförde en mängd dåliga egenskaper från slavägarna till slavarna (som bildningsförakt, våldsbejakande, fixering vid personlig prestige, laglöshet och riktigt dassig kvinnosyn) – nu för tiden lägger akademi och populärkultur ner biljoner på att framhålla dessa egenskaper som ”äkta svart kultur”.

  Den bildade svarta medelklass som var stark i nordstaterna år 1900 har nästan helt krossats. Faktum är att svarta invandrare till USA snabbt går om infödda svarta vad gäller inkomst, utbildning mm.

  Jag önskar verkligen att svenskar slutade direktimportera amerikanska debatter, argument och erfarenheter som har noll bäring på svenska förhållanden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s