Tänk om P1 debatt hade handlat om nyheter?

Euromaidan

 

Förvisso är det högsta mode att klaga på Public Service, men när det kommer till Alexandra Pascalidous radioprogram P1 debatt finns det fog för att göra detta. Redan när det lanserades väckte det farhågor, då det mest verkade vara en form av amerikansk talkshow och inte ett debattprogram där människor med olika uppfattningar fick komma till tals. Premiären kan sägas ha slutat i ett fiasko, då debattören Alice Tedodorescus erfarenheter avspisades eftersom hon enligt Pascalidou var ”väldigt vacker”.

Det första programmet handlade om rasism och det andra, vilket sändes idag, diskuterade löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Precis som rasism är detta ett viktigt ämne, men precis som med det föregående programmet tramsades det bort till priset av billig radiokomik.

Efter programmet kan man ställa sig två frågor: Behövdes verkligen ytterligare en debatt om löneskillnader då det inte fanns någon reell makthavare i panelen som kunde göra något åt dem, och hade det inte varit vettigt om Public Service istället fokuserat på sin upplysande roll och diskuterat något för stunden mer väsentligt, som exempelvis nyheter?

Kanske hade man till och med kunnat samköra programmet med det extra Studio 1 som kom direkt efter och låtit det handla om utvecklingen i Ukraina och konsekvenserna för svensk utrikespolitik. Det hade – också med kort varsel – kunnat bli ett intressant program med en intressant panel. Utrikesminister Carl Bildt hade säkerligen tackat nej, men man hade istället kunnat bjuda in mer seniora deltagare likt FN:s förre vapeninspektör Hans Blix och tidigare rättschefen Hans Correll. Man hade också kunnat fråga tidigare socialdemokratiske kabinettssekretaren Pierre Schori och f.d. moderata utrikesministern Margareta af Ugglas, bägge med erfarenheter av diplomati med Ryssland.

Ett sådant program hade också varit viktigt då utrikespolitik tenderar att glömmas bort under valrörelser. Vid första anblick råder det enighet kring utrikespolitiken då både Socialdemokraterna och de borgerliga partierna tenderar att komma överens. Men skrapar man på ytan ser man att det finns avgörande skillnader.

Det är bra att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partiets utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin fördömer händelseutvecklingen i Ukraina. Men det var också Urban Ahlin som 2010 tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet krävde att USA skulle dra tillbaka alla sina militärbaser utanför landet. Dessutom ingår Socialdemokraterna i partigruppen Progressiva Alliansen i Europaparlamentet, och dess ordförande Martin Schulz undertecknade 2010 ett avtal med Viktor Janukovytjs parti, vilket det i svensk media har varit väldigt tyst om. En del skulle också säga att det inte är rent spel att belasta svenska socialdemokrater för vad deras broderpartier gör, vilket är en berättigad invändning. Om det inte hade varit så att exempelvis EU-parlamentarikern Marita Ulvskog ofta använder den metoden för att smutskasta meningsmotståndare.

Så P1 debatt kunnat handla om något väsentligt, istället för att enkom marknadsföra Pascalidous privata varumärke.

(David Lindén)

 

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Tänk om P1 debatt hade handlat om nyheter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s