Åsa Linderborgs försvar av Sovjet skrämmer

800px-Trzy_krzyze

I dagens DN finns det en intressant kulturdebattartikel av den amerikanske historikern Timothy Snyder, där det påpekas att många i väst med hull och hår har köpt Putins desinformationskampanj när det gäller Ukraina. Snyder som är professor vid Yale universitetet räknas också som en av världens främsta experter när det kommer till öst – och centraleuropas blodbesudlade nutidshistoria. Men Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg håller inte med honom och har därför kommenterat artikeln, med ett eget alster som säger mer om hennes världssyn än om Snyders teser om rysk propaganda.

Likt sin vän Sven Wollter är Åsa Linderborg kommunist och har heller aldrig skämts för detta. Hon grät exempelvis när Berlinmuren föll då Sovjetimperiets sammanbrott gav borgerligheten en chans att ”posera som demokrater”. Men hon är faktiskt historiker i grunden och hennes avhandling om den svenska arbetarrörelsen är bland det bästa som skrivits i ämnet. Därför blir det rent ut sagt tragiskt att hon i sin strävan att motbevisa Snyder hemfaller åt historisk propaganda som kan spåras till Röda Armén under Stalin.

Linderborg söker göra sig lustig över att Snyder driver vad hon kallar ”den originella tesen att Tyskland och Sovjet tillsammans startade andra världskriget”. Men det är inte en hypotes utan en historisk sanning. BT:s Mikael Hermansson har i serien Politikens Platser skildrat hur Hitlers utrikesminister Joachim von Ribbentrop 1939 reste till Moskva för att tillsammans med sin sovjetiske motsvarighet Vjatjeslav Moltov underteckna en icke-aggressionspakt, vilken möjliggjorde Hitlers invasion av Polen.

Att Hitler 1941 valde att invadera också Sovjet var Stalin helt oförberedd på, och det fick honom att gå med i kriget på den demokratiska sidan. Med konsekvensen att hela Östereuropa under flera årtionden hamnade i klorna på vad Linderborg kallar ”real-socialism” och demokratiskt sinnade för diktatur.

Sålunda finns det helt legitima skäl till varför många av Rysslands grannländer hyser det som svensk vänster föraktfullt kallar för ”rysskräck” och därmed agerar nyttiga idioter åt Putin för att citera Smålandspostens ledarskribent Mathias Bred. För övrigt är det intressant att Snyders artikel och Linderborgs svar kom i dag den 5 mars. Det var nämligen just denna dag 1940 som Josef Stalin undertecknade en order om att avrätta polska officerare i vad som idag är känt som Katynmassakrern. Ett illdåd som först skylldes på Nazityskland och som det tog Ryssland femtio år att erkänna.

Man kan undra om också den händelsen fortfarande förnekas av Åsa Linderborg.

(David Lindén)

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Åsa Linderborgs försvar av Sovjet skrämmer

  1. Pingback: Selimovic ljuger ihop nåt | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s