Det luktar illa, SSU

SSU

Tre före detta ombudsmän för SSU Norrbotten döms idag till böter, då de under flera år systematiskt lurat Piteås Kommun och Norrbottens landsting på hundratusentals kronor i bidrag för att hålla kurser med påhittade medlemmar. En affär som leder ända in i riksdagen.

Media har dock inte rapporterad om utredningen på länge och det beror inte på sympati för de åtalade, utan snarare på att man är relativt van att höra om SSU:are som antingen har myglat sig till en post eller friserat medlemssiffor. Det som dock är allvarligare är att en nu aktiv riksdagsledamot verkar ha varit inblandad och att bland annat tidigare skolminister Ibrahim Baylan, nuvarande gruppledaren Mikael Damberg och tidigare ungdomsminister Lena Hallengren alla har varit involverade i liknande ”affärer”, men som inte har lett till åtal och fällande dom.

För ingen kan förneka att det länge gick lite för bra för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Varje distrikt hade alltid hundratals medlemmar, även om man aldrig såg till något annat än välavlönade ombudsmän under valrörelsen.

När man som undertecknad hörde till ”motståndarlaget”, kunde detta kännas milt frustrerande att SSU:arna alltid var många på pappret men få i verkligheten. Fram tills det att medlemsfusket avslöjades av massmedia och de även blev få i verkligheten.

Men SSU-arrogansen från den ”storhetstiden” finns fortfarande och kommer då och då upp till ytan, som när deras nuvarande valgeneral Vidar Aronsson i SVT-debatt skulle diskutera alkoholpolitik och öppet deklarerar att han inte har läst den bok som diskussionen skulle utgå ifrån. Eller som när de under kyrkovalet på allvar hävdar att Jesus hade varit Socialdemokrat.

Skattebetalarna i Norrbotten har betalat 430 000 kronor mer än de borde till länets SSU-distrikt, och det är visserligen allvarligt, men det är minst lika allvarligt att SSU:s förbundskultur – att systematiskt fuska med bidragen – har svärtat ner alla ideella ungdomsföreningar. Ty efter skandalerna har många ungdomsförbund fått höra att man enkom myglar och friserar medlemssiffror.

Samt att ingen har brytt sig om att ställa berättigade frågor till tidigare SSU:are som nu sitter på ledande poster inom Socialdemokraterna i riksdagen.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s