Fel att få hyra sin cell

fängelse

 

Det är en ofta upprepad lögn att det skulle vara bekvämt att sitta i ett svenskt fängelse. Förvisso är det säkert bekvämare jämfört med i andra länder, men ett liv bakom murarna kan ändå aldrig jämföras med ett liv i frihet.

Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Caroline Szybers förslag om att fångar skall betala hyra för sin fängelseplats lär knappast göra det lättare för dem att rehabiliteras.

Men visst, det är givetvis bra att KD visar att de är beredda att tänka nytt kring kriminalpolitiken. Tyvärr saknar Szybers förslag trovärdighet så det ”nytänkandet” får nog tänkas över lite till.

Skälen till detta är uppenbara: Ett fängelse ska inte vara en del av marknaden utan av rättssamhället. Szybergs förslag om att fångar skulle få ”marknadsmässiga” löner istället för den symboliska timlön på 13 kronor som de tjänar idag, är därför omöjligt. Om man förvandlar fängelser till industrier skapar man dessutom en osund konkurrens med det privata näringslivet då det helt enkelt inte finns något företag som kan tävla med ett fängelse när det gäller tillgång på arbetskraft.

Ett annat problem med marknadslöner i fängelse handlar om principen lön efter kompetens. Om fångar skall få marknadsmässiga betalt borde de också i första hand arbeta med sådant som deras kompetens kvalificerar dem för. I ett längre perspektiv skapar detta nya etiska problem – ska en revisor som är dömd för skattebrott verkligen få ägna sig åt sitt yrke i fängelset?

Det finns fler problem. Men redan de nämnda räcker för att på goda grunder avfärda hela idén om att för fångarnas rehabiliterings skull göra dem till en del av den reguljära arbetsmarknaden.

Förslaget lades säkert i god tro och det bör välkomnas att Kristdemokraterna vill föra en debatt om landets fängelser. Men att betala fångar marknadsmässiga löner för att de ska få lära sig att betala hyra, det känns som en väldigt lång omväg till friheten.

(David Lindén)

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Fel att få hyra sin cell

  1. Pingback: Reformerad kriminalvårdspolitik | Caroline Szyber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s