Vänsterpartiet är politikens 1 aprilskämt

231

Nu när första april har passerat är det lägligt att granska de mest verkningsfulla aprilskämten. Om man bortser från skämten som direkt avslöjades och riktar uppmärksamheten på dessa som har pågått under en längre tid finns, det fog för att påstå att det verkliga aprilskämtet i svensk politik är Vänsterpartiets förvandling från ”Kamrat fyra procent” till en potentiell regeringspartner för Stefan Löfven. För en bärande premiss i denna förvandling är att partiet skulle ha gjort upp med sin egen historia, vilket de inte har gjort.

I Låt mig få städa klart! Om kommunister, kryptokommunister och antikommunister (Stockholm: Hjalmarson & Högberg, 2014) har Sveriges Radios tidigare östeuropakorrespondent Kjell Albin Abrahamsson granskat det svenska Vänsterpartiet och försökt att placera det i ett historiskt sammanhang.

Det som är mest intressant är jämförelsen mellan nazism och kommunism, vilken sällan tillåts att framföras i svensk debatt utan att bli anklagad för att vara högerextrem. Enligt Abrahamsson är inte nazismen och kommunismen ”enäggstvillingar, snarare syskon” och ”den största likheten är att individen är helt underordnad staten som är lika med ideologin”. Att således bara bry sig om nazismens offer kan med rätta kallas för historielös ”halvtidshumanism” och Abrahamsson kritiserar bland annat Pia Sundhages flört med Kommunistiska Partiet som tidigare hette KFML(r) och var ”ett parti med både bög – och feministskräck”.

När det kommer till det moderna Vänsterpartiets historia lyckas han också punktera flera seglivade mycket om partiets ”förnyelse”. Att den tidigare partiledaren CH Hermansson, som idag ofta lyfts fram som den som bröt med Sovjetunionen, skulle ha varit en förnyare är en sanning med modifikation. Han trodde benhårt på att det var Finland som attackerade Sovjet 1939, att Nordkorea aldrig anföll Sydkorea och att skenrättegångarna mot motståndare i Ungern och Tjeckoslovakien var legitima.

Under Gudrun Schymans partiledarskap skrev man också vitboken Lik i garderoben i akt och mening att göra upp med partiets historia. Det är den som ledande vänsterpartister brukar hänvisa till när de vill påskina att partiet har gjort upp med det förflutna. Men det bör dock påpekas att inte ens en av bokens medförfattare, Ulf Nymark, anser att granskningen håller.

I Sydsvenska Dagbladet sammanfattade han den 9 oktober 2004 sin kritik: ”Vitboken” skulle utgöra en grund för en bred politisk utvärdering i hela partiet. Utvärderingen stannade dock på ytan och borrade sig aldrig ner i den ideologiska dybotten. Många av oss som då i början av 90-talet arbetade för och hoppades på att partiet definitivt sagt farväl till kommunismen tvingas nu konstatera att det i stället blev Hej då en stund – välkommen tillbaka!”.

Numera leds Vänsterpartiet av Jonas Sjöstedt, som aldrig anser sig ha varit kommunist, men som började sitt politiska engagemang i Kommunistisk Ungdom och inte heller han verkar vara intresserad av att göra upp med historien. Det är därför som Stefan Löfven borde ha sin företrädare Göran Perssons ord om Vänsterpartiet i åtanke: ”Vi har tagit för givet att de (vänsterpartiet) vill göra upp med sitt förflutna och om de inte orkar göra det, då kommer vi till ett kritiskt läge, men där är vi inte än”.

Men där kan vi hamna efter valet.

(David Lindén)

Annonser

5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “Vänsterpartiet är politikens 1 aprilskämt

  1. Johan

    Enligt intervjun i TV gick han med redan på tidigt sjuttiotal när VPK stödde Pol Pot och fortfarande lät utsända representanter från Sovjet köra över kongressbeslut.

  2. Jonas Sjöstedt var lika blind i sin ungdom som Jimmie Åkesson var.

  3. Ja…men JÅ har i alla fall öppnat sina genom att städa lite.V är dom största förtryckarna som existerat.F Ö en bra artikel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s