Skyll ej på media och leverera politik

ALLIANSEN-2

Det torde inte ha kommit som en överraskning att medierna i nuläget bevakar allianspartierna mer negativt än de rödgröna. I dag kom också en analys från Sifo som visar att nyhetsflödet från landets största redaktioner under årets första tre månader skildrat allianspartierna negativt och de rödgröna positivt. Men trots detta har inte Alliansen frikort att skylla på ”fientliga medier”.  

Negativa nyheter skapas inte enbart av journalister, utan på grund av att någon har agerat fel, klantigt eller ogenomtänkt. Detta är en etablerad regel inom politiken, även fast många vill hävda motsatsen. Att medierna under valrörelsen 2010 var exceptionellt hårda mot Mona Sahlin, bottnade i att hon begick en serie fatala politiska misstag som att först stänga ute Vänsterpartiet från valsamarbetet med Miljöpartiet och sedan välkomna dem efter påtryckningar från sitt eget partis vänsterflygel. En liknande situation drabbade efterträdaren Håkan Juholt som slirade med sanningen så pass många gånger att medierna såg sig nödgade att dubbelkolla alla hans besked och därmed hittade ännu fler slirningar.

Alliansföreträdarna har därför sig själva att skylla när det gäller det negativa nyhetsflödet. Den bästa garanten för att det inte skall fortgå är att börja leverera politiska förslag att ta ställning till, istället för nyheter som att Maud Olofsson vägrar infinna sig hos Konstitutionsutskottet och att hennes efterträdare far med osanning i akt och mening att försvara henne.

Sifos Jonathan Wennö tror att granskningen av de rödgröna kommer att intensifierats desto närmare valet man kommer. Det är också troligt att man då kommer att nagelfara politiken, notera att deras olika förslag är allt annat än koordinerade samt ställa den berättigade frågan – vem Stefan Löfven vill bilda regering tillsammans med om han får den möjligheten. Likaså är det värt att notera att sammanhållningen mellan allianspartierna fortfarande är god och att man trots det negativa medieklimatet har klarat av att bedriva regeringspolitik. Moderaterna som i nuläget befinner sig på sin konferens Sverigemötet i Göteborg har också betonat att det nu är hög tid att ge sig ut bland väljarna för att kommunicera den.    

Vad man emellertid bör notera är journalistkårens oproportionerligt stora förtroende för Miljöpartiet. Förvisso är det ingenting att göra åt, men två saker är värda att ha i åtanke: Att ett parti är så pass populärt bland dem som opartiskt skall skildra makten är i grunden ett problem.

Dessutom kan sympatierna för Miljöpartiet innebära problem för partiet den dagen som de får ingå i en koalitionsregering.  Ty när man får ta ansvar i praktiken kommer man att göra många människor besvikna, och då kan man få en oproportionerligt negativ mediebevakning av sina tidigare varmaste anhängare.

(David Lindén)

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s