En försmak av rödgrön röra?

 secondColumn

De är bra att folkvalda politiker vill motverka mobbning av barn och ungdomar, eftersom detta inte bara är ett brott som påverkar den enskilde, utan i längden också samhället. Följderna kan exempelvis leda till depression och förtidspensionering. Så det lönar sig att motverka mobbning och det lönar sig att göra det i tid.   

Men att som Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kräva att man skulle förbjuda anonymitet på internet är fel väg att gå.

De flesta som är anonyma på internet är nämligen inte ”nätmobbare som skriker hora till tonårstjejer”, även om Romson att döma av hennes uttalande på morgonen tycks tro detta. Men senare under dagen fick hon ändra åsikt då bland annat juridikprofessorn Mårten Schultz påpekat på det orimliga i att alltid kräva att man uppger sin verkliga identitet.

Troligtvis ville Romson väl med förslaget, då varken hon eller någon annan tycker om att människor mobbas på internet. Men utspelet förtjänar också skarp kritik då det närmast kan liknas vid hur amerikanska moralpredikanter alltid utbrister ”tänk på barnen”, utan vidare eftertanke. I Romsons fall förekom ordet ”tonårstjejer” ett antal gånger och det var tydligt att det var meningen att rida på den våg av sympati som TV3:s program Trolljägarna genererat, i vilket Robert Aschberg konfronterar näthatare. Det var helt enkelt inte genomtänkt och kan dessutom ses i ett större sammanhäng – MP är ofta villiga att hoppa på den politiska åsikt som är populär för dagen.

Granskar man hennes förslag och tillbakadragandet i ljuset av dagens andra stora politiska händelse blir det dessutom intressant att spekulera kring det rödgröna partisamarbetet. Socialdemokraterna i Skåne som är ett av partiets största och mest inflytelserika distrikt har nämligen bestämt sig för att vilja förbjuda det fria skolvalet. En åsikt som förlov sagt, inte delas av vare sig Stefan Löfven eller den skolpolitiske talesmannen Ibrahim Baylan. Men ingen av dessa har velat kommentera Skånedistriktets ställningstagande.

Dagen har bjudit på en försmak av den rödgröna röra som kan inträffa efter höstens val. Ty Miljöpartiet kommer fortsätta att vilja haka på politikens dagsländor med mer eller mindre uttänkta ställningstaganden och Socialdemokraterna kommer vilja göra allt för att utestänga Vänsterpartiet från att delta i regeringen, trots att en majoritet av partiets medlemmar verkar föredra Jonas Sjöstedts politik.

Det är därför inte konstigt att Stefan Löfven gör allt för att slippa ge politiska besked.  

(David Lindén)

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “En försmak av rödgrön röra?

  1. Romson vill inte väl. MP är en förbudsivrarparti.

  2. Pingback: Är det okej att hata Jan Björklund? | Ledarbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s