Ett påpekande långt ifrån McCarthyism

 Joseph_McCarthy

Efter att medieprofessorn Kent Asp påvisat att Miljöpartiet har oproportionerligt stort stöd bland journalister, har journalistrollen debatterats flitigt i media. En debatt som varit intressant att följa då det uppenbarligen är svårt för ”granskarna” att granska sig själva.

Förvisso är det lönlöst att som politiker ”skylla på media”, och SVT:s politiske korrespondent Mats Knutson har gjort sitt bästa för att bemöta många av de borgerliga debattörer som tagit fasta på Asps slutsatser. Men en del reaktioner bland journalistiska makthavare har varit förutsägbara då de konsekvent avfärdat Asp.

TT:s politiske reporter Owe Nilsson gick så pass långt som att kalla Asps forskning för ”McCarthyistiskt”. En beskrivning som syftar på den amerikanske senatorn Joseph McCarthys jakt på verkliga och påstådda kommunister i 1950-talets USA.

I den läsvärda boken Cold War, Cool Medium: Television, McCarthyism, and American Culture (New York: Columbia University Press, 2003) skildrar medieforskaren Thomas Doherty vad McCarthyism – det tillvägagångssätt som uppkallades efter McCarthy – verkligen var och vad dess konsekvenser blev.

Doherty tar fasta på dåvarande presidenten Harry S. Trumans definition som menade att McCarthyism stod för ”ett korrumperande av sanning och att överge vår historiska målsättning om rent spel”. Således är det långt ifrån vad Kent Asp med sin trettioåriga forskargärning har gjort. Ty det kan ses som ett exempel på renare spel att påpeka att också journalister har åsikter och – trots ett ivrigt hävdande av motsatsen – kan dras med i politiska trender.

Owe Nilssons reaktion är ett exempel på den vilja att slänga ur sig grundlösa påståenden som har drabbat den politiska debatten. Ett annat exempel var när journalisten Anna Hellgren recenserade en dokumentär om komikern Soran Ismail på Expressens kultursida och anklagade Markus Uvell, som är vd för tankesmedjan Timbro för att normalisera Sverigedemokraterna eftersom att han hade ”mystwittrat” med Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund. Men Hellgren glömde att Uvell också kommunicerat med vänsterextremister om harmlösa ämnen på samma forum. Slutligen blev hon förbannad och anklagade Uvell för att ställa en ”härskarfråga” då han – som sig bör – vänt sig till Expressens kulturredaktör för att be om en replik.

Det tål även att påpekas att den ende SVT-medarbetaren som hittills blivit helt och hållet avstängd på grund av politiska åsikters är meteorologen Åsa Bodén som 1982 uttalade sig kritiskt om löntagarfonder.

Soran Ismail blev inte avstängd, utan tog självmant paus från sin roll i P3:s Morgonpasset.

Ordet McCarthyism är idag synonymt med häxjakt. Konsekvensen av hans uthängning var att människor avskedades och fick yrkesförbud. Det kommer inte att inträffa i Sverige. Men det vore kanske passande om journalister inser att även de är människor och att människor påverkas av dagspolitiken.

(David Lindén)

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s