En europé i Borås

Cecilia-Wikström-blogg

Till skillnad från en del andra politiker är den folkpartistiska europaparlamentarikern Cecilia Wikström van att kommunicera med ungdomar. När hon talade för förstagångsväljare i en fullsatt aula på Bäckängsgymansiet förstod man snart att hon hade varit konfirmandpräst. Då hennes anförande var enkelt, informativt och – stundtals – riktigt roligt att lyssna på.

Ideologiskt kan Wikström anses vara – också för det europavänliga Folkpartiet – en stark anhängare av det europeiska samarbetet och på det hela taget var presentationen att likna vid ett brandtal för EU. På knappt 50 minuter förklarade hon sitt arbete med Dublinrapporten och varför det bokstavligen var livsviktigt att skapa ”säkra och lagliga vägar” för att söka asyl inom unionen.

Hon berättade också om hur hon tillsammans med bland annat representanter för det belgiska främlingsfientliga partiet Vlaams Belang hade varit på studieresa hos EU:s kustbevakning och räddat båtflyktingar i Medelhavet, vilket också hade påverkat Vlaams Belangs representant Philip Claeys till att faktiskt känna någon form av sympati för flyktingar. För ”det är inte lätt att vara en hårding när man sett människor drunkna” som hon passande uttryckte det.

Dessutom betonade hon vikten av att inte frysa ut sina motståndare, även de som är fientliga mot både EU och flyktingar, utan istället möta dem med argument. Det egna förhållningssättet summerade hon med orden att ”bakom varje politisk idiot finns en människa av kött och blod” och det är en kunskap som också svenska riksdagspolitiker borde ta till dig.

I Sverige råder idag en form av vulgär anti-EU populism som både vänstern – och högern försöker kapitalisera på.

Det var också därför som det kanske var mest intressant under besöket var när Wikström fick svara på frågor från förstagångsväljarna. Hon krossade bland annat myten om att Europakommissionen var de som hade bestämt sig för att mäta längden på gurkor och storleken på jordgubbar, när hon påpekade att sådana mätningar förvisso var under all kritik – men ett initiativ från transportörer och inte politiker.

Enligt den senaste Sifo-mätningen har Folkpartiet fått sympatisörer från Moderaterna när det gäller Europapolitiken, och det var förståeligt efter att ha lyssnat på Cecilia Wikström. För hon vågade faktiskt tala för Europa och det var en gång i tiden en moderat paradgren.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s