Uppdrag Granskning: Fortsätt tala om Syrien

Konflikten i Syrien som pågått i mer än tre år har i svensk media på senare tid överskuggats av händelserna i Ukraina. Det är förståeligt, men också synd då även Syrien kontinuerligt behöver granskas och analyseras.

Därför är kvällens upplaga av SVT:s Uppdrag Granskning gjord av journalisterna Sanna Klinghoffer och Magnus Sandelin, sevärd då det uppmärksammar svensk inblandning i konflikten – ett fenomen som även granskats av ledarskribenten Per Gudmundson, terroristforskaren Magnus Ranstorp och docent Johan Lundberg i boken Ljusets Fiender (Timbro, 2013).

I ”Bilals resa” får man följa en 18-årig Södertäljebos förvandling från en vanlig kille med stökig uppväxt till helig krigare som slutligen dödas i ett land som hans familj inte har några band till. Det är skakande att se, speciellt då hans föräldrar både har svikits av det muslimska civilsamhälle som först verkade hjälpa honom och senare av den svenska staten som inte har gjort någon uppföljning av vad som hände i Syrien.

Dessutom finns det organisationer i Sverige som satt i system att exportera frivilliga som vill ”göra jihad”. Men till skillnad från exempelvis Storbritannien där det pågår en diskussion om dessa frivilliga finns det ingen strategi för att fånga upp – och övertygade dem – om att inte resa. Trots att Sverige har allt att tjäna på en strategi och att man tidigare byggt upp liknande för bland annat avhoppade nynazister.

I Syrien finns det en uppdelning mellan dem som enkom vill bekämpa Assad och extremister som vill skapa ett muslimskt kalifat. Bland de senare återfinns en svensk kontingent – mujahedin. Men svenska muslimska företrädare har tyvärr visat ett stort ointresse för att diskutera problemet. Trots att Sverige har ett stort antal jihadresenärer om man ser till befolkningsmängden.

Programmet tog också upp att det existerar inte bara en acceptans – utan också en vilja – att skicka frivilliga till Syrien bland vissa etablerade muslimska organisationer i Sverige.

På sin facebooksida gratulerade exempelvis den Stockholmsbaserade ungdomsorganisationen Al-Taqwa Bilal till att ha lidit martyrdöden. Men de vägrade att svara på frågor från Uppdrag Gransknings reportrar.

Det är därför som programmet behövds då det kan ses som ytterligare steg för att bryta tystnaden kring ett problem som inte kan tigas ihjäl.

Uppdrag Granskning, SVT1, sänds 20.00 ikväll

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s