Nu handlar det om mandatfördelning

iPad912px-16x9

”Det är tungt att vara regeringsparti” sade Fredrik Reinfeldt på Moderaternas valvaka och det har han rätt i. Väljarna har onekligen sett EU-valet som ett tillfälle att straffa regeringen, vilket man även gjort i tidigare EU-val. Men det som kommer att spela roll i morgon är den krassa verkligheten i Bryssel och där handlar det främst om mandatfördelning för partigrupper samt möjligheten att skapa allianser. Det kommer att bli intressant att se hur svensk vänster – som i detta val är splittrade på fyra olika partier – kommer att försöka åstadkomma detta.

När det gäller den preliminära mandatfördelningen i parlamentet är den konservativa EPP-gruppen fortfarande starkast med 211 mandat. Tätt följt av Socialdemokratiska S&D med 193, Liberala Alde med 74 och de rödgrönas GUE/NGL som får 47. Till detta ska också läggas ECR som domineras av brittiska Tories med 39 och EFD som leds av brittiska UKIP med 33. De är också till den sistnämnda som Sverigedemokraterna troligtvis kommer att ansluta sig – om de är välkomna.

Förvisso har ”EU-skeptikernas genombrott destabiliserat Europa” för att citera morgondagens rubrik i den franska högertidningen Le Figaro, men det är också en klar signal om att det fortfarande finns en EU-positiv majoritet i parlamentet. Det som dock är under all kritik är valdeltagandet på 43,1 procent som i princip är detsamma som det var 2009.

En siffra som är under all kritik, även om en talesman för parlamentet i Bryssel påpekade att man för första gången sedan 1979 vänt trenden med fallande valdeltagande.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s