Winston Churchills yngsta dotter är död

Lady+Soames+Spitfires+Hurricanes+Mark+70th+bojrVjwa5fyl

Lagom till jubileet av Dagen D då de allierade landsteg i Frankrike har Winston Churchills yngsta dotter gått ur tiden. Lady Mary Soames – född Mary Spencer-Churchill och 1947 gift med Christopher Soames som bland annat var siste brittiske guvernör för nuvarande Zimbabwe – var den siste överlevande bland Winston och Clementine Churchills barn och kom under lång tid att ses som representant för deras arv, som hon alltid talade väl om.

Det är bland annat tack vare henne som omvärlden fått en annan bild av Churchill än den brittiska bulldog som eldade på Storbritannien under andra världskriget. Förutom detta var han en kärleksfull förälder, varm djurvän och stundtals nervös inför sina offentliga åtaganden – i alla fall om man frågade hans yngsta dotter.

Likt sin far och morfar blev hennes son Nicholas parlamentsledamot för brittiska Torypartiet, men kom också att skapa en smärre skandal i Storbritannien när han sålde sin morfars arkiv till Churchill College vid Cambridgeuniversitet istället för att donera det till staten. Men ”Lady Soames” kommenterade inte detta då man inte talade om privata dispyter om man tillhörde en sådan familj som Spencer-Churchill.

Istället visade hon sitt stöd för allmänheten genom att flitigt ställa upp på intervjuer om sin far och att så ofta som hon kunde besöka det college som namngivits efter honom. Personligen fick jag för några år sedan privilegiet att träffa henne vid ett av dessa besök och hon var korrekt samtidigt som hon var varm och humoristisk. Lite som en karaktär ur den brittiska serien Downtown Abbey.

Nu har en viktig röst ur historien tystnat.

Mary Soames, Baroness Soames blev 91 år gammal.

(David Lindén)

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s