En ursäkt som krigsförbrytare hade gillat

699450

Förvisso kan det hända att politiker under den årliga Almedalsveckan i Visby säger ogenomtänkta saker. Men det kan oftast skyllas på rosévin och den glada feststämningen. När det emellertid gäller Mehmet Kaplan, som är före detta ordförande i organisationen Sveriges unga muslimer (SUM) och idag gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen, torde det inte bero på det förstnämnda.

Snarare spelar det nog större roll att MP nyligen fått höga opinionssiffror.

Under ett seminarium som skulle handla om det viktiga ämnet islamofobi i det svenska samhället medverkade Kaplan, nuvarande SUM ordföranden Rashid Musa och integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Ullenhag som länge kampanjat mot rasism och främlingsfientlighet påpekade att det finns ett problem med islamofobi i Sverige, men också att det finns en reell fara med att jihadister reser till Syrien för att delta i kriget mot Bashar al-Assads diktatur. Men denna sanning föll varken Musa eller Kaplan i smaken.

Musa hävdade bland annat att de som reser till Syrien endast är engagerade och vill hjälpa till. Kaplan gick ett steg längre och ansåg att de kunde liknas vid de svenska frivilliga som deltog i finska vinterkriget.

I klartext att den al-Quaida inspirerade milisen Isis som bland halshugger kristna och har förklarat heligt krig är att likna vid republiken Finland som 1939 försvarade sig mot ett fullskaligt anfall av kommuniststaten Sovjetunionen. Samt att de frivilliga som idag reser ned till Syrien ungef är som författaren Harry Martinsson och journalisten Olof Lagercrantz.

Om man ska vara finkänslig kan man säga att hans uttalande tyder på en skrämmande historielöshet, och att folkhögskolemagister Gustav Fridolin borde ge sin okunnige gruppledare bakläxa. Men Rashid Musas liknelse är också intressant, då han använder exakt samma retorik som de svenskar som senare ville rättfärdiga sitt deltagande som frivilliga i Hitlers Waffen SS under samma krig.

”Vi ville bara göra gott” är nämligen en vanlig ursäkt för att rättfärdiga barbariska krigsinsatser.

Ett tack till tankesmedjan Fri Världs chef Stefan Olsson som först uppmärksammade detta.

(David Lindén)

Annonser

14 kommentarer

Under Uncategorized

14 svar till “En ursäkt som krigsförbrytare hade gillat

 1. abkroth

  Ingen märklig synpunkt från Kaplan. Han har ju själv deltagit i ett projekt som gav moraliskt stöd till en islamistisk organisation som terrorstämplats, Hamas. Detta var till stor del sponsrat av jihadister och antisemiter och dem som trodde sig ”göra gott” men gjorde tvärtom. I det hade han sällskap av folk från flera olika partier, inklusive Svenska Kyrkan och Broderskaparna.

  Ann-Katrin Roth

 2. Ping: Samtiden – Kaplan tar tillbaka – jihadister inte som Finlandsfrivilliga

 3. Joacim

  Idioter finns det gott om och ibland smyger sig känslan av att vi är så j-a naiva, vilket dessa muslimer vet och utnyttjar: Skrik rasism så fort det sägs emot och alla lägger sig platta och kryper på alla fyra!

 4. Jag har länge undrat varför inte de s.k. sekulära muslimska samfunden och organisationerna gjort några gemensamma uttalanden eller fördömanden av allt det våld som utförs i deras religions namn av extrema islamister. Men nu har Kaplan upplyst oss alla om svaret. Han sympatiserar med mördandet och ser det som en rättfärdig kamp.

  Och talet om att det inte skulle pågå en islamisering i Sverige är otroligt naivt. I t.ex. UK rapporterar BBC om vad som sker inom det brittiska skolväsendet (se länk nedan). I riksdagen sitter muslimer från i princip samtliga partier, det finns många muslimska friskolor, Saudi Arabien tillåts finansiera både moskébyggen och imamer.

  Varför skulle det som sker i UK inte ske i Sverige?

  http://www.bbc.com/news/uk-england-london-28093835

 5. Freddie

  Kaplan visar med sitt uttalande tydligt att ”islamofobi” inte är en ogrundad fobi. Det är ironiskt att han gör det på ett seminarium mot just islamofobi.

 6. Ping: Sanna Rayman står för hopp i en debatt som går rundgång….. | Häxanmexan

 7. Ping: Detta är Miljöpartiet: jihadistkramare och tokiga fruntimmer | Tommy Hanssons Blogg

 8. Ping: Rödgrönrosa röra? | Ambjörn Hedblom

 9. Ping: ”Ut med pattarna,… | Häxanmexan

 10. Ping: MORONIC: GREEK GREENS MP COMPARES VOLUNTEERS IN FINNISH ARMY DURING WWII TO SWEDISH JIHADIS FIGHTING IN ISLAMIC STATE……. |

 11. Ping: Islamofobi är ett större problem än islamistisk terrorism | Njord

 12. Ping: Islamofobi är ett större problem än islamistisk terrorism | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s