Eduard Sjevardnadze (1928-2014)

Inom politiken är det en väl använd klyscha att vissa makthavare aldrig kommer till sin rätt om inte ”rätt tillfälle” infinner sig. På engelska är det beskrivit i devisen ”cometh the hour cometh the man” som ursprungligen kan spåras till Bibeln.

En sådan var Eduard Sjevardnadze som dog i dag. Ty han hade enkom varit en fotnot i Sovjetunionens historia, om det inte 23883hade varit så att han 1985 utnämnts till utrikesminister av Michail Gorbatjov, och därför kom att spela en historisk roll när det gällde att fredligt avsluta kalla kriget.

Som utrikesminister förespråkade han den så kallade Sinatradoktrinen, vilken skämtsamt döpts efter den amerikanske sångaren Frank Sinatras låt ”My Way” och som gick ut på att länderna bakom järnridån skulle få ökat självstyre, utan att centralmakten i Moskva lade sig i. Det skulle helt enkelt få sköta sig på ”sitt sätt” och Sjevardnadze kom därför att hamna i konflikt med Gorbatjov som ville bevara unionen.

Men han hade historien på sin sida och när han i december 1990 tvingades avgå gick utvecklingen så pass snabbt att han i november 1991 återinstallerades för att presidera över unionens fredliga upplösning. Han fick helt enkelt rätt, och det var i samband med den sista perioden som utrikesminister, som hans amerikanske kollega James Baker lovade honom att Nato inte skulle expandera till Sovjetunionens närområde.

Ett löfte som bröts av Clinton-administrationen, och som en del hävdar är en av orsakerna till den pågående krisen i Ukraina.

Efter Sovjetunionens sönderfall återvände Sjevardnadze till sin hemregion Georgien och kom att tjäna som landets president mellan 1995 och 2003. En ämbetsperiod som slutade med att han avsattes i den så kallade ”Rosenrevolutionen” 2003 och efterträddes av Micheil Saakasjvili. Men det är inte som georgisk president med auktoritära tendenser som han förtjänar att bli ihågkommen, utan som den utrikesminister som insåg att Sovjetimperiets dagar var räknade.

Eduard Ambrosis dze Sjevardnadze blev 86 år gammal.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s