Några tips till SR

Athena-Farrokhzad

Måndagens Sommarprogram i P1 av poeten Athena Farrokhzad var under all kritik. Förutom den förväntade revolutionsromantiken begick hon direkta faktafel när hon påstod att Rasbiologiska Institutet bedrev experiment med syfte att eliminera människor. De gjorde det aldrig, även om deras verksamhet var under all kritik och bör fördömas. Men hon tycktes ha glömt att kvasivetenskap var legio och att den även kritiserades av en föreståndare som snabbt dömde ut hela verksamheten som ovetenskaplig. Trots sina många fel och brister var det akademiska klimatet i Uppsala på 1930 – och 40-talet mer tolerant än vad det exempelvis verkar vara på Genusvetenskapliga Institutionen på Södertörns Högskola.

Vad som dock var än mer irriterande var reaktionerna på programmet. Den moderate riksdagsmannen Gunnar Axén sade i protest upp sin TV-licens i protest och på sociala medier diskuterades det flitigt om Public Service hämtade sin personal från ett FNL-tåg, för att låna en liknelse från Carl Bildt. Det var minst lika irriterande att bevittna hur kultursidorna unisont slöt upp bakom Farrokhzad, och man kunde lätt få intrycket att det var en reptilhjärnereaktion för att skydda en av ”sina egna”. Trots att hon beskrev sig som ”utanför” har hon nominerats till Augustpriset, hon skriver i Sveriges största kvällstidning och är därför en av kultur-Sveriges makthavare.

Men kritikerna borde komma ihåg att sommarpratarna inte är anställda av Sveriges Radio och därmed har friare ramar. Om man ska göra ett bra sommarprogram måste man engagera lyssnarna och det gjorde bevisligen Farrokhzad då många blev riktigt förbannade, bland annat undertecknad. Att släppa igenom en vänsterextremist förklädd till poet säger dock något om SR:s urvalskriterier, vissa åsikter går bra och andra ska inte förväntas.

Tidigare har Resumés förre chefredaktör Viggo Cavling föreslagit att man även borde inkludera Sverigedemokratiska sommarpratare och efter gårdagen bör man betänka hans förslag ytterligare. Om man tillåter någon som låter som den värsta sortens Kårhusnostalgiker bör man också tillåta dem som längtar tillbaka till en Sörgårdenidyll som inte riktigt har funnits.

Om SR inte vågar stöta sig med kultursidorna borde de i alla fall tillåta några rent konservativa röster. Förslagsvis Claes G. Ryn som är professor vid Catholic University of America och en av världens främsta nu levande konservativa filosofer, eller Jan Sjunnesson som är chefredaktör för webbtidningen Samtiden (oberoende SD). Men detta är bara två förslag av många varav vissa är bra och andra mindre bra. För det handlar väl om att skapa intressanta program med en stor bredd och inte bara att premiera de som ändå alltid har utrymme?

Programmet har också anmälts till Granskningsnämnden, vilket inte torde förvåna någon.

(David Lindén)

Annonser

15 kommentarer

Filed under Uncategorized

15 responses to “Några tips till SR

 1. Curt Widlund

  Eftersom SRs pratare är till 70% kommunister och miljömarodörer kan man inte vänta sig annat urval av sommarpratare. Sätt till en SR ledning som har annan politisk uppfattning som kan rensa och byta ut olämpliga radiopratare som framför sin politiska uppfattning och navelskådar.

 2. Ohej

  BT tyckte väl själva att detta var ”årets viktigaste sommarprat”?

  http://www.bt.se/kulturnoje/arets-viktigaste-sommarprat(4377914).gm

  • Hej Olof,
   Som sig bör på en tidning med bred debatt och högt i tak.
   Trevlig sommar!
   /David Lindén

   • Björn Lundell

    Du skall ha en eloge för att du alltid uppmärksammar hur vänsterextrema har fri tillgång till riksmedia via kultursidor och den här typen av program. I dag var det en filmregissör som tyckte att Sverige är genomsyrat av ”rasism”

  • Björn Lundell

   Ja, men det var ju en av BT:s egna vänsternissar på kulturredaktionen. Ingen överraskning.

 3. Trisse Bult

  Sämsta Sommarprogrammet. NÅGONSIN. (Och då har jag hört några dåliga under de drygt tre decennier jag lyssnat på programmet. Särskilt på senare år.)

 4. Björn Lundell

  Bra att David Lindén uppmärksammar hur vänsterextremister har fri tillgång till riksmedias populäraste program, även om de i detta fall tvingades anlita jurist innan de vågade sända smörjan. ..

 5. Pingback: Athena Farrokhzad: Poet eller Poe? | WTF?

 6. Jonas S

  Det som betecknas som vänsterextremism i vissa liberala och högerorienterade media är egentligen inte mer än vad som tidigare har varit helt gångbara vänstertankar i tidigare debatter som förts i Sverige och bör inte ställas i polemik med med de fascistiska högerextremer på sådant sätt det görs idag. Det är dels att göra det lätt för sig som debattör och dels är det förvränga sanningen och glömma sin historia. Med det sagt är kanske programmet i Sommar i P1 lite i det ”extemaste” laget.
  Men vad är det som säger att det är värre att uttrycka klassiska vänsterideal såsom solidaritet, samhällelig gemenskap och att faktiskt pålysa de klasskillnader som finns än vad det är att uttrycka klassiska högertankar som individualism, kapitalism och företagsamhet? Sådana program har jag hört ett antal av i Sommar i P1 men de har aldrig vållat arga reaktioner på ledarsidor och debattsidor.

  • Björn L

   Nu var det ju inte solidaritet och gemenskap hon yrade om utan klasshat, rashat och samhällshat. Det var ju därför SR fick anlita jurist och tvinga henne att ändra vissa inslag i programmet. Är det det du kallar ”gångbara vänstertankar” så är Sverige illa ute.

 7. Hon är inte förklädd till poet, hon är poet, vilket inte minst BT uppmärksammat eftersom hon nominerats till Debutantpriset för några år sedan. Tråkigt att ledar-redaktionen däremot inte kan känna igen en väl genomarbetad litterär text när den får höra den uppläst. Och allvarligt talat – vad är det du är så rädd för? Att hennes röst är starkare och att hennes text engagerar? Eller har du fått uppdraget att läxa upp kulturredaktionen som publicerade en uppskattande recension av programmet.

  • Björn L

   Förklädd eller inte. Hon är vänsterextremist och har fri tillgång till ett av SR:s populäraste program. Vänsterextremister utgör tillsammans med högerextremister och islamister de största hoten mot demokratin i vårt land. En och en halv timmas hatpropaganda var det som poeten spred i etern. Avskyvärt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s