Vet kommunisten Sundhage hur man googlar?

soldater

”Med tanke på vad Nordkorea är för land, hade du kunnat tacka ja till en jobbförfrågan?
– Det är det som är grejen. Man vet inte hur landet ser ut”.

Så svarade tränaren för svenska damlandslaget i fotboll och medlemmen i Kommunistiska Partiet, Pia Sundhage, på varför hon i en intervju med Soran Ismail i Svenska Fotbollsförbundets podcast ”Heja Sverige” sagt att hennes dröm vore att träna Nordkoreas damlandslag. Frågan om vad Nordkorea är för land är således irrelevant för man vet inte ”hur landet ser ut”. En bortförklaring som diktaturkramare använt sedan, åtminstone, 1930-talets nazityskland.

Det som dock verkar ha undgått fotbollslegendaren och den tidigare sommarprataren Sundhage är att ”man” faktiskt har en ganska bra bild av läget i Nordkorea. Det finns flera böcker skrivna av dem som lyckats fly och FN:s kommission för mänskliga rättigheter har skrivit en detaljerad rapport och en slutsats i sammanfattningen är värd att återges i sin helhet:

“Systematic, widespread and gross human rights violations have been and are being committed by the Democratic People’s Republic of Korea, its institutions and officials. In many instances, the violations of human rights found by the commission constitute crimes against humanity. These are not mere excesses of the State; they are essential components of a political system that has moved far from the ideals on which it claims to be founded” (s.14).

För att vara FN är detta en stark slutsats. Brotten mot de mänskliga rättigheterna går inte att bortförklara som ”statliga excesser utan är bärande komponenter i detta politiska system som har utvecklats långt ifrån de ideal som det anser sig grundas på”. Med andra ord så är det ett bra exempel på att kommunismen trots sina vackra ord alltid leder till brutala handlingar.

Denna rapport och flera andra från till exempel Amnesty International och Human Rights Watch finns tillgängliga på internet. Om Sundhage inte vet hur man använder sökmotorn google bör hon därför lära sig detta för att i framtiden undvika liknande misstag. Men det är troligt att hon faktiskt kan googla och därför låter sina egna förvridna politiska idéer överskugga verkliga fakta.

Pia Sundhage är en briljant fotbollstränare. Det kan ingen ta ifrån henne. Men när det handlar om samhällsfrågor framstår hon mer och mer som den där överförfriskade ”experten” som på puben alltid tycks veta hur fotbollsspelarna ska agera och vars kunskap växer i takt med mer inmundigandet av rusdrycker.

Ett konkret tips är att lära sig av David Beckham som en gång fick frågan om vad han tyckte om Storbritanniens deltagande i Irakkriget och svarade: ”jag är inte insatt”. Dessutom borde media lyssna på henne när hon talar fotboll och möta henne med välförtjänt tystnad när hon talar politik.

(David Lindén)

Annonser

9 kommentarer

Filed under Uncategorized

9 responses to “Vet kommunisten Sundhage hur man googlar?

 1. Matts

  Hon följde faktiskt Beckhams exempel. Deras svar är identiska, de är inte insatta i politiska frågor. Det ingår inte heller i deras jobb, så vad är problemet? Alla kan inte kunna allt.

  • Nils Andersson

   Skillnaden är väl att David Beckham, vid sagda tillfälle, inte hade förklarat sig villig att spela i Irakiska ligan…

 2. anders svensson

  Positivt att du som ledarskribent kan se att Pia Sundhage är en mycket bra fotbollstränare men hur är det ställt med den egna kompetensen på skribenten? Vad har googlesökningskunskaper med saken att göra? Vad har en fotbollstränares privata politiska hemmahörande att göra i sammanhanget om vilket lag hon senare vill träna? Verkar mer som att skribenten själv sitter på puben som en i gänget av överförfriskad självutnämnd expert. Ett tips! Googla hela podcasten ”Heja Sverige”, sätt dig in i Sundhages dröm om att få träna ett damlag där det är svårt att få komma innanför gränserna o få får uppleva hur verkligheten är för Spelarna kring de frågor som rör spelare o deras liv, möjligheter o begränsningar för fotbollsframgångar etc. Fokusera på ett fotbollsperspektiv och släpp politiken. Rätta mig gärna men vi har och kommer att spela fotboll i Sverige oavsett folkstyre.

  • Björn Lundell

   För Sundhage är det nog inga problem att ”komma innanför gränserna”, eftersom hon sympatiserar med de idéer som Nordkorea bygger sitt mardrömssamhälle på. Hon bör sluta drömma, tänka om och koncentrera sig på fotbollen och landslaget.

   • pierregilly

    Menar BT på fullt allvar att Sundhage vill bygga koncentrationsläger i Sverige?

   • Martin

    Nordkorea är INTE ett kommunistiskt land utan styrs enligt Juche ideologin som är ett system långt mer omänskligt än något som uppvisats i någon av världens nuvarande eller historiska kommunistiska stater. Att hävda att Nordkorea skulle vara ‘kommunistiskt’ på samma sätt som t ex Kuba är lika fel som att påstå att Pinochets Chile var ett bevis för att kapitalism är ett omänskligt system vilket det ju förstås inte är.

    Att Sundhage skulle sympatisera med Nordkoreas ideologi är ju bara trams och om du orkat läsa artikeln där hon uttalade sig så var ett av hennes mål med att träna landets landslag att försöka öppna upp systemet en smula och det är väl något man kan sympatisera med eller ?

    Slutligen så framgår det också att Sundhage inte aktivt söker någon tjänst i Nordkorea utan mer reflekterar över att det kunde vara ett intressant jobb.

 3. Pingback: Ett litet uppsamlingsheat | En blogg om internationell damfotboll

 4. Björn L

  Vem har påstått att Nordkorea är kommunistiskt på samma sätt som t ex Kuba? Jucheideologin utgör grunden för Nordkoreas variant av kommunistisk diktatur. Kina har sin variant och Kuba har sin. Gemensamt för dessa stater är förtryck och förföljelse av de egna medborgarna. Och det är ingen hemlighet att Sundhage har vänsterextrema åsikter. Då är det väl inget konstigt med att hon gärna genom tränaruppdrag vill stödja fotbollen i Nordkorea. En insyn i det nordkoreanska mardrömssamhället kanske skulle få henne på andra (politiska) tankar, så varför inte.

 5. Pingback: Vill Dogge ha folkmord på köpet? | Ledarbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s