Låt Hübinette försvinna med rasbergeppet, Ullenhag

vithet

Äntligen! Det är så varje antirasist bör hälsa nyheten om att regeringen tillsätter en utredning som syftar till att ta bort rasbegreppet från svensk lagstiftning. För det var verkligen på tiden att modernisera bort resterna av det sena 1800-talets kvasibiologi om raser, och att dessa raser skulle ha olika egenskaper eller behöva utsättas för särbehandling.

Rasism är något som drabbar människor och inte alla med en specifik hudfärg.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) sammanfattade det hela så här:

”Vi vet att det egentligen inte finns olika mänskliga raser. Vi vet också att den grundläggande delen av rasismen handlar om att man tror att det finns olika raser, att rastillhörigheten gör att man beter sig på ett visst sätt, och att vissa raser är överlägsna andra”.

Men hans resonemang ogillades självklart av ordföranden för lobbyorganisation Afrosvenskarnas Riksförbund, Zakaria Zouhir, som också är verksam inom Vänsterpartiet. Zouhir menade att strävan efter ett färglöst samhälle är att ”sopa det här under den blågula mattan och låtsas som att vi inte har rasism i samhället”. Det verkar dock ha undgått honom att vi väldigt ofta debatterar rasism, och att väldigt få förnekar att sådant inte finns.

Så lite tillspetsat skulle man kunna säga att Afrosvenskarnas Riksförbund i nuläget hellre vill tvåla till regeringen eller anmäla ”fördomsfria” bakverk än att bekämpa rasismen.

Erik Ullenhag har dock en del kvar innan han har bevisat att han inte söker alliera sig med den identitetsvänstern som i mångt och mycket reflekterar rasisternas egen retorik. Det första han borde göra är att rejält distansera sig från hans tidigare utredare, Tobias Hübinette, som är en av de starkaste ras – och indelningsförespråkarna som just nu får utrymme i debatten.

Förutom att vilja utmåla sina motståndare som rasister, och om de inte fungerar påpeka att de haft rasistiska släktingar, så är Hübinette tidigare aktiv i våldsorganisation Antifascistisk Aktion (AFA). Han har även påstått att etniskt europeiska män som gifter sig med asiater lider av pedofila böjelser och att internationell adoption kan liknas vid slavhandel.

Att Ullenhag anlitade honom var ett fatalt misslyckande, men att han nu vill ha bort rasbegreppet tyder, förhoppningsvis, på att han lärt sig en läxa.

(David Lindén)

Annonser

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “Låt Hübinette försvinna med rasbergeppet, Ullenhag

 1. halvgrek

  Du är en utomordentlig skribent David!

 2. Fantastiskt. För första gången någonsin håller jag med Afrosvenskarnas Riksförbund.

  Jag tycker det är fel att ta bort rasbegreppet. Nej, vi vill inte ha kvar 1800-talets frenologiska skallmätningar, eller gud förbjude 1900-talets judeutrotningar, eller tankar om att vissa raser skulle vara mindre värda eller behöva utsättas för särbehandling. Men att helt ta bort begreppet ras känns som samma missriktade välvilja som när folk ser ner på städare, och man löser problemet genom att byta namn på yrkesgruppen till lokalvårdare. Vips finns inga städare att se ner på. Men föraktet för de som skurar våra toaletter förblir, tyvärr.

  Raser ska inte behöva utsättas för särbehandling. Men tyvärr utsätts de för särbehandling idag. Svårt att hamna längst upp i listan på jobbsökande, svårt att hamna först i krogkön, gliringar på stan. Den med utländskt påbrå och högeråsikter kallas husneger, även om de har en hy så mörk att den matchar en solbränd pursvensk (vilket, vilket får medges, gör rasbegreppet lite luddigt). Att ta bort rasbegreppet ändrar inte på det. Och är vi emot särbehandlingar, kvoteringar osv i lagboken så försvinner dessa inte för att ordet ras byts mot något nyare, mindre begripligt ord.

  Vad jag är ute efter är: det finns rasism i Sverige. Kanske inte så mycket som Afrosvenskarna hävdar, men dock. En folklig rasism, med fokus på det som syns och märks, typiskt hudfärgen. Jag har hört mormödrar kommentera när deras barn adopterat barn att ”det var ju tur att det blev ett vitt barn i alla fall”. Kanske växer det bort när vi blir en mer blandad befolkning, eller så ökar det problemet. I vilket fall så vill vi i lagboken skriva in att det inte är OK att behandla någon illa på grund av deras härkomst, och att vi kan få påhälsning från polisen i så fall. Hur gör vi detta klart och begripligt om vi inte får använda ordet ras? Finns något bättre ord?

  • Hans Odeberg jag har redan submittat en kommentar och antar att någon måste först granska innan den kan publiceras. Om den publiceras kan du läsa den. Här bara en respons angående Afrosvenskarnas ställning. Jag känner 100 tals människor här i Sverige från ”sub-saharan Africa”, mest Somalier, och jag har frågat några om de förstår vad som skulle hända dem om de emigrerar till mitt hemland, USA. De säger nej. Jag berättar för dem att i USA kommer de att bli medlemmar i ”the black race”. De flesta säger de har ingen aning vad ”race” betyder och säger vidare ”Jag är Somali” eller ”Jag är Eritrean” men aldrig i livet ”Jag tillhör den svarta rasen”. ”Race is the fatal invention of racists är vad min vän i USA, Professor Dorothy Roberts skriver i sin briljanta bok, ”Fatal Invention-How Science, Politics, and Big Business Re-create Race in the Twenty-first Century.” Dorothy beskriver sig själv i Epost till mig ”Larry, I am black but I am not African American. I belong to the only race, the human race.”

   Se uppgifterna om du vill hitta mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s