Stefan Löfven gör rätt med Göran Persson

Göran_Persson

”Får man ta korna med sig in på UD?” Det var så tidigare S-statsminister Göran Persson försökte skämta bort Ekots avslöjande om att Stefan Löfven skulle vilja ha honom som utrikesminister i en eventuell rödgrön regering. Ett avslöjande som Löfven kraftfullt dementerade och kallade ett ”magplask” ifrån mediernas sida.

Men det vore inte helt fel att låta ”Vingåkers-Machiavelli” göra en comeback i svensk politik.

Utrikespolitiken är bland det svåraste som finns för en regering att komma överens om och, tillskillnad från vad många tycks tro, handlar om en förmåga att uppnå resultat och inte bara pressklipp. Dessutom var Göran Persson en skicklig internationell förhandlare som statsminister och lyckades bland annat genomdriva en gemensam strategi för Östersjön.

I en eventuell koalitionsregering och i ett omöjlig parlamentariskt läge skulle han också vara bra på att förankra utrikespolitiken hos riksdagens seriösa partier. En kompetens som kommer att behövas ju närmare valdagen vi kommer.

Det finns inte heller någon inom det rödgröna blocket som kan matcha hans, ursäkta den oavsiktliga humorn – tyngd när det gäller att förhandla på toppnivå med världens ledare. Men det finns också problem.

Göran Persson har många lik i garderoben. Han förespråkar en europeisk superstat och hans konsultuppdrag för JKL skulle mycket väl kunna granskas. Men först och främst handlar det om att han, milt uttryckt, är Moderaternas bästa valarbetare.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s