Bakåtsträvande med grati(s) wifi

LISbildt2001-1

(Carl Bildt, vid sommarstället på Sundskär 1992)

Tidigare spekulerades det om ”framtidspartiet” Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven skulle utse sin företrädare Göran Persson till utrikesminister. Persson dementerade, men en annan föredetting, Håkan Juholt, deklarerade glatt i media att han minsann vill bli kulturminister. Två potentiella ministerkandidater som rimmar dåligt med talet om förnyelse och om att efter valet bilda en ”feministisk” regering.

Partiets bakåtsträvande märks dock inte bara när det handlar om potentiella ministrar, utan också när det gäller konkreta politiska förslag. Igår kunde man läsa att Socialdemokraterna på offentliga platser i alla kommuner will införa gratis uppkoppling till trådlösa nätverk (wifi). Ett förslag som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tror kan vara olagligt då det strider mot konkurrensneutralitet, och – förlov sagt – ligger utanför kommunernas befogenheter.

Förslaget är dessutom så pass i otakt med tiden att man kunde tro att S-gruppledare i riksdagen Mikael Damberg inte hade läst på innan han förklarade att ”som jag ser det är gratis wifi snarare att se som en del av ett slags allemansrätt”.

Sverige är nämligen en av världens ledande IT-nationer och har varit det alltsedan regeringen Bildt i början av 1990-talet lade fast en nationell IT-strategi.

Vi det ekonomiska toppmötet World Economic Forum i Davos presenteras varje år undersökningen ”The Global Information Technology Report” författad av den ansedda handelshögskolan INSEAD. I 2014 års undersökning hamnade Sverige på tredje plats när det gällde ”network readiness” och toppade när det gällde själva användandet.

De flesta svenskar har med andra ord tillgång till internet och trådlösa nätverk. Men det är inte förvånande att Damberg var den som presenterade förslaget. I valrörelsen 1998 hånades Carl Bildt av SSU för att vara ”uppkopplad mot verkligheten” och på den tiden hette organisationens påläggskalv Mikael Damberg. Den potentielle utrikesministern Persson lärde sig också mejla först efter valförlusten 2006 då han skrev sina memoarer.

Lite tillspetsat kan man säga att det tog tjugo år för Socialdemokraterna att hinna ikapp Carl Bildt, och att förslaget därför ligger rätt i tiden för ett parti som drömmer om gårdagen.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s