Filmen som borde avgöra valet

Den största delen av svensk skatt tas ut på kommunal nivå, vilket gör svenska kommunalpolitiker bland de mäktigaste i världen. Det faktum att dessa gigantiska skattesatser ger stora summor att disponera borde också göra våra folkvalda ödmjuka inför det enkla faktum att det är någon annans pengar som de disponerar.
Men tyvärr är detta inte alltid fallet.

Dokumentärfilmaren Martin Borgs som till vardags arbetar som slöseriombudsman för Skattebetalarnas Förening har fångat detta i filmen Någon Annan betalar. I dag har den premiär på youtube. Formatet inbjuder till ren komik, då Borgs färdas genom Sverige utklädd till Clown och konfronterar beslutsfattare som bland annat lagt stora summar på en medeltidsborg i Götene, en dimmaskin i Landskrona och på en dokusåpa i Karlstad. Men skrattet fastnar ofta i halsen om man betänker att det just är någon annans pengar menade att gå till välfärd, som istället offras i fruktlös kombination av storhetsvansinne och vilja att ”sätta kommunen på kartan”.

En jakt som inte är komisk utan rent ut sagt sorglig. Det stora slöseriet handlar emellertid inte om lyxprojekt, utan om ineffektivt driven vård, skola och omsorg.

Men detta är också en film som borde avgöra valet. För det står mellan två alternativ där regeringen – trots många misstag – drivs av övertygelsen om att det just är någon annans pengar och man ska få behålla mer av sin egen lön. De andra däremot tror att det är deras pengar, och att alla problem i samhället kan åtgärdas om man bara tar ut mer från dessa mytomspunna ”andra”.

(David Lindén)

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Filmen som borde avgöra valet

  1. Non Ya Biz

    Sist jag kollade så var det borgarna som la skattepengar direkt i riskkapitalisters fickor (som riskkapitalisterna senare valde att lägga i nåt skatteparadis istället för att satsa på sin egen verksamhet, btw). Tråkigt att du inte ens klarar av att skriva sånt som är skrattretande, utan nöjer dig med tråkiga och förutsägbara texter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s