Ida Legnemark vilse talepunkternas värld

Ida

Det är ibland svårt att debattera politik. Många siffror kan lätt överdrivas och namn stavas fel i bitska artiklar. Undertecknad är definitivt inte felfri, och lyckades häromdagen i en webbledare referera till Vänsterpartiet toppkandidat i Sjuhärad, Ida Legnemark, som Lägnemark.

Ett klumpigt nybörjarmisstag som det bara går att be om ursäkt för, och som nu är åtgärdat.

Misstaget inträffade efter en debatt i torsdags där riksdagskandidaterna drabbade samman i en bra och stundtals riktigt skarp debatt i regi av P4 Sjuhärad.

I debatten gjorde också Legnemark en riktig tabbe när hon med en nästan ”1maj-liknande” kämpaglöd basunerade ut att de förhatliga ”riskkapitalisterna” varje år plockar ut 84 miljarder som vinst ur ”vår gemensamma välfärd”.

Ett påstående som inte stämmer, och P4 Sjuhärad ska ha all heder att de efteråt konfronterade Legnemark med att summan uppgick till 9,2 miljarder och att den inte kan räknas som ren vinst då en stor del återinvesteras i bolagen.

Hennes misstag grundar sig i Vänsterpartiets vilja att i denna valrörelse utmåla Sverige som ett paradis för nutida gulaschbaroner. Med största sannolikhet finns siffran om alla dessa miljarder också i de talepunkter som partiet producerat för att användas av partiets valarbetare.

Men vad som var ännu mer intressant var att Legnemark inte bad om ursäkt, utan fortsatte att slingra in sig i ett resonemang där hon utgick från att det ändå var helt acceptabelt att fara med osanning i en politisk debatt:

”Vi menar ju att… Vi vet ju att den siffran är det som man faktiskt tar av våra gemensamma skattemedel in i privata företag som vi som politiker därmed inte har någon kontroll och insyn över. Men självklart ska rätt vara rätt och jag ska vara noggrann i alla kommande debatter med att det inte kan missuppfattas det jag säger”.

Hela reportaget inslaget finns via denna länk.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s