Nu har föräldrarna fått Pippi på riktigt

Pippi

Med jämna mellanrum stormar det kring svenska barnböcker. I vintras var det Barna Hedenhös som inte platsade som svensk julkalender och nu handlar det återigen om Pippi Långstrump. Anledningen är att en förälder upprördes vid ett besök på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby då det i presentbutiken såldes gardiner där Pippi Långstrump fläktades av två mörkhyade barn.
Den som kan sin ”Pippi” vet att gardinen syftar på berättelsen om Pippi i Söderhavet.

Föräldern kommenterade på Facebook och P3 Nyheterna om att Astrid Lindgrens värld minsann borde vara ett ”föredöme” och att hen använder tipex för att stryka över vissa ord i barnböckerna: ”Det borde jag ändå inte behöva göra 2014. Helt sjukt!”.

Astrid Lindgrens värld har, som Pr-liturgin 2014 lyder, också raskt bett om ursäkt och berättat om att gardinen inte längre sålts och att de som köpt den borde få tillbaka sina pengar.

En händelse som egentligen borde vara en ickenyhet, om det inte varit så att denna förälder visat upp en synnerligen dålig förståelse för vad som är barnlitteratur och vad som är äldre barnlitteratur.

Astrid Lindgrens Pippi Långstrump skrevs på 1940-talet och är en mycket bra berättelse om en stark och självständig tjej. Likafullt är det tidsdokument och dessa innehåller ord och fraser som var acceptabla då, men inte är det nu.

Det är därför som böcker är förtjänta av introduktioner och att det vilar ett stort ansvar på alla föräldrar att aktivt läsa med sina barn och berätta om hur det var då, och kanske, att våga säga ”på den här tiden betydde detta ord inte något dåligt, men det gör det nu”.

För om man ska rensa ut allt obehagligt finns det snart ingen historia kvar, och de som förlorar allra mest på detta är barnen.

(David Lindén)

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Nu har föräldrarna fått Pippi på riktigt

  1. Pingback: Åldersgräns på Astrid Lindgren, kanske? | tiotusenord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s