Är det verkligen ett rån, Wallström?

Maktspråk

Vallokalerna har inte hunnit stänga, och kampanjarbetare och kandidater är trötta och slutkörda. Det är förståeligt om tungan då slinter och att man i valet och kvalet säger saker som man kanske inte menar. Men det finns faktiskt gränser.

Margot Wallström är ingen nybörjare. Hon kom för första gången in i regeringen 1988 och har en lång internationell karriär bakom sig. Under Socialdemokraternas kris har hon ofta pekats ut som potentiell partiledare, då hon med sin moderna och – tämligen – ödmjuka framtoning representerade 2000-talet, i ett parti som gärna talar om det förflutna.

Wallström har kort och gott varit ”fräsch och modern” alltsedan hon tillintetgjordes av Göran Persson i valrörelsen 1998.

Det är därför väldigt uppseendeväckande att hon i dag vid ett valmöte i Sundbyberg påstod att Alliansen har begått ”ett väpnat rån” mot samhället. En kommentar som passar illa för framtidspartiet Socialdemokraterna då den ekar av en tid när man tog makten för given.

Kommentar påminner om Marita Ulvskogs ord efter det historiska maktskiftet 1976 om att ”det kändes som en statskupp”.

Dessutom kan man ställa sig den fullt berättigade frågan om det är ett rån mot medborgarna att ge dem en extra månadslön i plånboken och sköta statsfinanserna på ett sätt som gör att ansedda Washington Post kallar Sverige för den ekonomiska återhämtningens ”rockstjärna”?

(David Lindén)

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Är det verkligen ett rån, Wallström?

  1. Jag misstänker att logiken är enkel, samma logik som ligger bakom Ulvskogs yttrande. För oss som växte upp under efterkrigstiden så var sossarna samhället, till deras glädje och vår förtvivlan. Unga Örnar, hyresgästföreningen, HSB, Riksbyggen, facket, Fonus, Konsum – alla tog de en del av kakan.

    Så när det nu kommer ett gäng uppkomlingar och plockar åt sig makten, så visst kan jag förstå att det känns som man rånats på sin förstfödslorätt till köttgrytorna. Låt oss hoppas att denna känsla försvinner efter några decennier till med maktbyten.

  2. Björn L

    Sosseadeln förnekar sig inte. Tänka sig att ha fräckheten att kräva färre förtidspensionerade 30-åringar och lägre skatter för folk som arbetar. Och dessutom lyckas genomföra politiken. Om vi har otur blir det väl återställare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s