Snowden borde blockats på riktigt

Vladimir Putin

(Vladimir Putins vänskap kostar, FOTO TT)

Den tidigare tjänstemannen vid amerikanska National Security Agency (NSA), Edward Snowden, som avslöjade USA:s avlysningsprogram och numera befinner sig i Ryssland som Vladimir Putins gäst, har tilldelats Right Livelihood Award, vilket ofta kallas för det ”alternativa Nobelpriset”.

Priset brukar delas ut i Utrikesdepartementets presscentrum i Stockholm, men i år har centrets nya skyddsklassificering gjort att utdelningen måste flyttas till en annan lokal. En händelse som föranlett diverse konspirationsteoretiker, både i media och på internet att påstå att avgående utrikesminister Carl Bildt ingripit personligen för att det var just Snowden som tilldelades priset.

För den som är någorlunda insatt i hur UD arbetar påståendet skrattretande. Men teorin om Bildts vendetta säger något om dagens USA-hat och dyrkandet av Snowden. Han har ju velat sälja in sin gärning som yttrandefrihetsförsvarare och det faktum att han har fått asyl i Ryssland hos en regim som i dag inte ens stödjs av Vänsterpartiet, ska mestadels ses som ”ett olycksfall i arbetet”.

Men Edward Snowden är ingenting annat än en spion som flydde till den stormakt som hade tjänat mest på den information som han hade kommit över. Det torde också vara få som tror att hans ryska visum inte kom med en prislapp. Att han senare menade att han gjort mänskligheten en tjänst bör tolkas som en del av hans försvarsmekanism.

Speciellt i ett läge som alltmer påminner om situationen under kalla kriget, då bland annat den svenske officeren Stig Bergling fick asyl i Moskva efter att ha sålt ut Sveriges kustförsvar till dåvarande Sovjetunionen. Bergling hävdade också att han enbart ville berätta för att förhindra en upptrappning av läget.

Men hade Snowden valt att gå till amerikanska medier med det han visste hade han kunnat vara samma sorts visselblåsare som Daniel Ellsberg som på 1970-talet avslöjade mycket av USAs vidriga krigsföring i Vietnam. Nu stödjer han genom sin närvaro Putinregimen, som i nuläget inte bara hotar Ukraina utan även Polen och våra Baltiska grannländer. Att då släppa in honom på UD och behandla honom som en internationell gäst vore att gå tillbaka till den tid då Sverige gjorde klart att man minsann ”inte sysslande med anti-Sovjetism” för att citera Olof Palme.

Det var dock inte Carl Bildts agerande utan en regeländring som hindrade honom från att ta emot priset på UD, och det är lite synd. För det hade varit helt rätt att säga att en sådan Putinlakej inte är välkommen till Sverige.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s