Fridolins obligatoriska flumskola

WEB_INRIKES

(Magister Fridolin vill skapa obligatorisk flumskola, FOTO TT)

Det verkar som om Regeringen Löfven har kommit fram till sitt första beslut, vilket är att göra gymnasieskolan obligatorisk. Detta är Socialdemokraternas eftergift till Miljöpartiet och folkhögskolemagister Gustav Fridolin deklarerade glatt att man ska skapa ”en jämlik skola”.

Ett tecken på att han litar mer på sin ideologi än på verkligheten.

Förvisso lider svensk skola av stora brister, men dessa brister kan spåras tjugo år tillbaka i tiden och det handlar främst om kommunaliseringen. Dessutom måste man för att citera professor Martin Ingvar återskapa en ”tradition av lärande” och inte enkom fokusera på att det alltid ska vara roligt att lära sig. För ibland är det svårt, och det är först senare som det blir roligt, vilken alla som lärt sig ett främmande språk kan vittna om.

Att göra gymnasieskolan obligatorisk kommer inte att lösa något av dessa problem. Det kommer snarare att förvärra dem. Nu låser man fast redan skoltrötta elever i statistiken, och det kommer inte att göra dem mer studiemotiverade. Resultaten kommer att fortsätta falla, men det kommer i alla fall att se bra ut i jämförelse med våra nordiska grannländer då Sverige kommer att ha hundraprocentig närvaro.

Dessutom skapar förslaget rent praktiska problem: Hur ska man lösa frågan om antagningskrav om alla ska gå på gymnasiet och kan ens lärande vara jämlikt då alla har olika förutsättningar? Om man är skoltrött, vad är det i så fall för gymnasielinje som man ska gå? På längre sikt kommer också kriterierna för högre utbildning att behöva reformeras, då en obligatorisk gymnasieskola kommer att öka trycket på högskolor, utan att garantera jobb efter examen.

Det som också är uppenbart är att skolminister Fridolin vill överge kunskapslinjen. Tidigare har han sagt att problemen i skolan skulle kunna åtgärdas på hundra dagar, och det här är första steget i planen. Men tyvärr verkar det inte handla om att hjälpa eleverna, utan om att försköna statistiken.

Sålunda blir detta inte en reform som hjälper utan stjälper morgondagens elever. Det är ingenting nytt utan en återgång till klassisk flumskola. Med undantaget att det denna gång är obligatoriskt att delta.

(David Lindén)

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Fridolins obligatoriska flumskola

  1. Majsan

    Iofs är det få förunnade att ha någonstans att ta vägen in i yrkeslivet om man skippar gymnasiet, men att göra gymnasiet obligatoriskt är ett lika stort slag i luften som betyg i tidigare år, OM INTE LÄRARE FÅR VARA LÄRARE!

    Dvs, föräldrar tar itu med väl sprattliga/pladdriga telningar som stör för andra, dra in privilegier som tv, spel och mobil vet jag …. De telningar som föräldrar inte klarar av, eller vill klara av …de måste ut ur klassen. Samla ihop dem i en bunt med riktigt stadiga lärare i specialklasser. Mao, det SKA vara stigmatiserande att inte få gå i sin klass, alla ska veta varför. Det ska absolut inte vara någon slags seger att få sabotera undervisning. Vidare måste det bli ett slut på att det är i första hand mobbningsoffer som flyttas ut ur skolor.

    Vuxenlaget är alldeles för pacificerat och skräckslaget då det gäller äkta värstingar och man är alldeles för flata för mini-versionerna. Vad är det som gör att inte fler föräldrar drar in privilegier i form av mobil, TV, datorspel om inte ungen sköter sig i skolan, och åtminstone inte stör andra?!

  2. Björn L

    Fridolins flumskola kommer säkert att fungera om man sänker kraven ytterligare. Redan nu måste vissa högskolor (t ex Chalmers) organisera preparandakurser för studenter, eftersom många inte klarar kraven. Men vad gör väl det, alla skall ju med…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s