Söker Malala vithet?

Malala Yousafzai
(Söker Malala också vithet, Musa? FOTO TT)

Sverige kan lätt framstå som en ankdamm för att använda en av politikens verkligt utslitna klyschor. Det märks inte minst när det oerhört viktiga ämnet rasism diskuteras, och debatten istället för att vara saklig blir höger-vänster pajkastning. Tyvärr bidrar detta till att extremister på båda sidor har monopoliserat frågan om rasism och religiös extremism till den grad att vissa tillåts säga vad som helst, och andra, på grund av sekulär livshållning eller hudfärg genast ska påkletas olika nedvärderande epitet.

En av dem som råkat värst ut är den liberala skribenten Sakine Madon som är politisk redaktör för Norran i Skellefteå och krönikör i Expressen. Madon har under en snart 15-årig politisk gärning skrivit om integration och rasism. Hon hittar alltid egna infallsvinklar, och en av fördelarna med att läsa henne är att om man inte håller med så tvingas man i alla fall att revidera sin egen ståndpunkt.

Detta gillas inte av den vänsterinriktade lobbyorganisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM). Ordföranden Rashid Musa är berömd för att påstå att allt är islamofobi och att de som reser till Syrien enkom vill arbeta för ett bättre samhälle. En bortförklaring som mycket väl kan jämföras med hur en del inflytelserika personer på sin ålders höst motiverar sin ungdomliga vurm för nazism eller kommunism.

Musa är nu förbannad på att Madon valt att belysa problemen med muslimsk extremism, och i ett inlägg på SUM:s hemsida går han till attack genom att hänvisa till en amerikansk akademiker som beskrev hur bilden av muslimerna förändrades i USA efter kalla kriget. Det är med andra ord inte Sverige det handlar om, även om han vill göra gällande att amerikanska förhållanden också kan appliceras på en liten neutral stat som inte spelade någon roll i kapprustningen mellan USA och Sovjetunionen.

Han menar också att Madon, enkom för att hon vill diskutera extremism, ”söker sig till vithetens bekräftelse bara för att framställa sig själv som den goda muslimen”. Ett resonemang där religion blir hudfärg och låter skrämmande lik hur extremister på högerkanten resonerar.

I Nobeltider är det dessutom värt att fråga sig om Musa menar att Madons inställning kan appliceras på andra. Söker sig exempelvis årets fredspristagare Malala Yousafzai till vitheten, då hon är för något så pass borgerligt och – kolonialistiskt – som engelska privatskolor som hon menar har en bra utbildning?

(David Lindén)

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Söker Malala vithet?

  1. Björn Lundell

    Sakine Madon är en ovanligt modig och läsvärd journalist, demokrat och liberal. Sveriges unga muslimer däremot gör ständigt antidemokratiska utspel och representerar den islamism som vi i Sverige borde se upp med innan deras inflytande bland unga, arbetslösa muslimer, som aldrig lyckats eller velat integrera sig i Sverige, växer. Deras förstående hållning gentemot IS är skrämmande och pratet om ”vithetsbekräftelse” representerar ju ett slags omvänd rasism. I vårt lands talrika utanförskapsområden talas det nedsättande om ”svennar” (svenskar) vilket är en annan variant av omvänd rasism och ytterligare en bekräftelse på integrationens misslyckande i vårt land.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s