Ja, Fridolin är en orm

WEB_INRIKES

(Alla toppolitiker är ormar, FOTO TT)

Dagens Expressen bjuder på en intressant intervju med kriminologiprofessor emeritus Leif GW Persson, vilken kan sägas vara vår egen version av Oraklet i Delfi. Persson som har en fallenhet att tala i löpsedlar skräder inte orden när det gäller Miljöpartiets språkrör och Sveriges nuvarande utbildningsminister Gustav Fridolin. Han kallar honom bland annat ”en riktig liten orm” och när reportern frågar om han kan utveckla varför Fridolin är en orm säger Persson att ”det går tillbaka till tiden när han skulle bli nått slags stjärnreporter på TV”. Dessutom har Persson aldrig träffat ”en mer hänsynslös och dålig journalist” än Fridolin, och ”det där är egenskaper som naturligtvis går igen i annat”.

Utbildningsministern såg sig också nödgad att svara på kritiken i ett mejl till Expressen. Han bedyrar att han aldrig ville bli någon stjärnreporter och att han hade hoppats att Leif GW Persson hade kommit över det faktum att Fridolin, under sin korta tid som reporter på TV4:s Kalla Fakta, gjorde ett reportage där brottsoffer hade kritiserat Leif GW Perssons böcker.

Men vad som är intressant med detta är inte att det är ett ytterligare bråk i offentligheten, utan att Leif GW Persson har vågat beskriva Gustav Fridolin som en maktpolitiker. För man når inte så högt som han har gjort utan att trampa folk på tårna och stundtals vara riktigt hänsynslös. Det betyder dock inte att man också kan vara sympatisk på ett personligt plan, vilket inte minst märktes när BT:s nyhetschef Carl Lind intervjuade sin gamle skolkamrat Gustav Fridolin.

Samtidigt är han en mycket beräknande person, och den som minns honom som ungdomspolitiker förstår detta. För Fridolin lovade dyrt och heligt att aldrig bli heltidspolitiker och att han bara skulle sitta i riksdagen en mandatperiod. Efter det jobbade han en kort tid som lärare, och det missar han inte att informera om till alla som vill lyssna. Dessutom lanserades han av TV4 som just ”stjärnreporter”.

Vad som dock är mest anmärkningsvärt är att han hade tid att svara på Expressens frågor, då han under valrörelsen lovade att fixa skolan på 100 dagar. Nu återstår 69 så han borde ha betydligt viktigare saker för sig än att svara på kritik från kriminologer som skriver deckare.

David Lindén

Uppdatering: Leif GW Persson säger nu till Aftonbladet att han ångrar sina hårda ord, och Fridolin hälsar att det är ”fridens liljor” mellan de båda. Det är bra. Nu kan utbildningsministern återgå till att fixa skolan då tiden är knapp om han ska infria sitt löfte.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s