Klimatet kräver att alla gör mer

FN:s klimatpanel, IPCC, har släppt en ny rapport som inte är en uppmuntrande läsning för de som anser att världen måste minska utsläppen av fossila för att få bukt med temperaturhöjningarna. Konsekvenserna kan bli så pass allvarliga att de kan leda till att tidigare framsteg när det gäller hunger – och fattigdomsbekämpning omintetgörs om konsumtionen av fossila bränslen fortsätter.

Speciellt när tidigare utvecklingsländer vill matcha väst i energikonsumtion.

Bland de mest uppenbara följderna finns hungersnöd, flyktingkriser, översvämningar av större städer och även öar samt en massutrotning av växter och djur. I slutändan kan det i delar av världen också bli så pass varmt att det kan vara farligt att arbeta utomhus.

Vad som gäller för Sverige och EU:s del är därför att fortsätta att uppfylla sina klimatmål. Ensamma går det inte att påverka, men tillsammans med EU går det att göra skillnad. Dessutom måste man sätta press på USA, Indien och Kina vilka är de största klimatbovarna.

Men det krävs att man agerar nu för om målet om att sänka temperaturen med två grader ska upprätthållas är gränsen nådd redan 2030.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s