Ingen vinner på mångfald

WEB_INRIKES

(En smarrig påminnelse om det förflutna, FOTO TT)

I dag är det Gustav Adolfdagen till minne av den svenske kungen Gustav II Adolfs (1594-1632) död i slaget vid Lützen den 16 november 1632. Numera firas inte dagen i stor utsträckning, förutom i Lund, Uppsala och Göteborg där man bland annat kan sätta tänderna i en god Gustav Adolfbakelse. Men den döde kungen är faktiskt värd att påminna om, då han såg till att Sverige moderniserades.

Under hans regeringstid gick Sverige från att vara ett medeltida land till en tidig modern nationalstat, och än idag lever vi i Gustav Adolfs, eller snarare hans kansler Axel Oxenstiernas, skugga. Något som märks i och med Uppsala universitet, att varje län skulle ha gymnasieskolor och domstolsväsendet. Förnyelsen skedde till stora delar med hjälp av invandring och än i dag kan många svenskar räkna holländska valloner i släkten, och familjer som Wachtmeister och De Geer kom att spela en stor roll också efter Gustav II Adolf.

Nu lite mer än 350 år sedan hans död skulle vi kunna ta till oss några av de lärdomar som kungen och ”herr Axel” praktiserade. För skulle de båda återfödas i dag skulle de – förutom att vara fascinerade av tekniken, hygienen och levnadsstandarden – troligtvis vara både chockade och lätt roade över det politiska klimatet. Ett konkret exempel är diskussionen om invandring som blivit så pass polariserad att vissa delar av 1600-talets debattklimat framstår som tolerant. På ena sidan är de som tycker att all invandring är bra och på andra sidan är dem som vill stänga gränserna. Självklart finns det en stor gråzon, men de är bara dessa högljudda motpoler som hörs i debatten.

Det andra exemplet som hör ihop med invandring handlar om mångfald: att det skulle vara bra att ha människor med olika hudfärg och etnisk bakgrund på en arbetsplats. Nu senast kunde man höra om detta när det gällde Sveriges Radios utrikeskorrespondenter. Ty de anses av vissa vara för gamla och för vita. Men ingen verkar ha vågat säga om de gör sina jobb eller inte. För nu gäller det att uppnå mångfald så det ser bra ut bylinebildsmässigt.

Lite tillspetsat kan man hitta liknande tongångar på 1600-talet. När Gustav II Adolf adlade dugliga borgarsöner klagade redan adliga och menade att det hotade balansen. I riksrådet skulle ju en Brahe, Oxenstierna och Sture sitta och inga nykomlingar. Men det struntade kungen i, och tack vare detta fick Sverige en kompetent ämbetsmannaklass.

I vår tid gäller det mångfalden, men ingen tycks vilja förstå att förändring tar tid och att ett snyggt team på pappret inte per automatik levererar strålande resultat. Kort sagt vinner ingen på mångfald om den inte också innehåller kompetens.

Dagens identitetsvänster skulle helt enkelt tjäna på att blogga mindre och läsa mer 1600-talshistoria. Men det är förståeligt att det föredrar det förstnämnda, då de kanske skulle lära sig att få saker är nya under solen om de läste mer. En hemsk tanke för den som tror sig vara världens medelpunkt.

(David Lindén)

 

Annonser

5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “Ingen vinner på mångfald

 1. Björn Lundell

  Helt rätt, vänstern borde läsa mer historia, gärna 1600-talshistoria men också nutidshistoria, eftersom det dessa dagar är 25 år sedan Berlinmuren föll och DDR-diktaturen gick i graven. Det är också riktigt att Gustav II Adolf och Axel Oxenstierna grundlade en effektiv administration och ekonomi samt genomförde ett stadsgrundande som gjorde Sverige till en modern stat, ofta med hjälp av duktiga människor från andra länder. Men glöm inte att det inte rörde sig om de flyktingströmmar som nu kommer att belasta vårt land under lång tid om inte integrationsproblemen kan lösas. Hittills har det inte gått bra, milt uttryckt.

 2. Rick

  Den 6 november kallas i Finland svenska dagen och är i det närmaste en finlandssvensk nationaldag. Man kan givetvis tycka att det inte är helt lämpligt med Gustav II Adolfs dödsdag, men det valet gjordes i en helt annan samhällsnada år 1908. Så visst firas dagen än och rentav i rätt stor skala, men då bara i Finland.

 3. Maria

  ”Kort sagt vinner ingen på mångfald om den inte också innehåller kompetens.” Som dagens regering alltså.
  P.S. Vallonerna kom från dagens fransktalande Belgien och var huvudsakligen yrkesskickliga smeder. Resursstarka holländare som de Geer var en annan kategori invandrare.

 4. erik

  david, är du adopterad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s