Ett inställt val är också ett val

Sveriges politiska vokabulär har fått ett nytt ord. Jämte den jämviktsriksdagen från 1970-talet, den underbara natten från 1980-talet och krisuppgörelsen från 1990-talet kan läggas decemberöverenskommelsen för 2000-talet. I dag kom Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens med Alliansen om spelregler för att Sverige även i fortsättningen ska kunna regeras i minoritet.

Det är bra, då det alltsedan enkammarriksdagen infördes på 1970-talet endast har funnits två majoritetsregeringar. Även om det inte verkar så är det också Löfven som backar och lovar att Socialdemokraterna i fortsättningen ska bete sig som ett vanligt parti, vilket de inte gjorde tidigare då man exempelvis alltid röstat emot varje statsministerkandidat som inte var sin egen. Uppgörelsen räddar dock hans regering, men det höjer inte hans anseende då han får sitta kvar med Alliansens tysta välsignelse.

Vad som nu gäller för Alliansen är dock att visa att detta inte var en överenskommelse som bara handlade om att stänga ute Sverigedemokraterna. Det gäller att bedriva riktig oppositionspolitik och visa att det faktiskt är Stefan Löfven som har fått kompromissa och inte tvärt om.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s