Rätt att tala om tortyrrapporten

Guantanamo Sept 11 Trial

(Fångläger likt Guantanamo Bay på Kuba var aldrig lösningen, FOTO TT)

Det tål sägas att USA är världens enda kvarvarande supermakt. För man hör ofta att USA har ersatts av Kina eller Ryssland, vilket inte stämmer. Landet i väster är fortfarande mäktigast, även om de i öster börjar bli mäktigare och Ryssland har under Vladimir Putin återtagit den gamla rollen som hotet mot Västeuropa.

Men USA är inte bara den enda kvarvarande supermakten, utan också den som de flesta föredrar om man jämför med alternativen. Som supermakt begår man alltid många och ibland fruktansvärda misstag, men demokrati och maktdelning bidrar till att misstag kan rättas till och de skyldiga så småningom straffas..

Ett sådant misstag var säkerhetstjänsten CIA:s förhörsprogram som introducerades under kriget mot terrorismen 2001, och som nu fått sin slutgiltiga dom när kongressens underrättelsekommitté offentliggjorde sin granskning av den tortyr som användes i programmet, vilken bland annat försvarades av tidigare president George W. Bush i dennes memoarer. 

Det är en detaljerad och byråkratisk rapport som stundvis är censurerad då känsliga datum och namn är överstrukna med svart färg. Men sammanfattningen är skriven med en nästan kuslig precision:

”Förstärka förhörsmetoder” – tortyr – var aldrig ett effektivt sätt att söka få fram information, och när metoderna skulle motiveras överdrev man dess påstådda effektivitet. Dessutom var tortyrteknikerna mer brutala än vad man hade fått tillåtelse att använda, då exempelvis människor med brutna ben tvingades att stå upp. Detta gällde även levnadsförhållandena för dem som satt som fångar i olika CIA-administrerade läger. Men förutom den vedervärdiga behandlingen fanns det även en juridisk aspekt då CIA agerade som en stat i staten och undanhåll USA:s justitiedepartement information om de intagna och förhindrade kongressen och Vita Huset att övervaka förhörsprogrammet. Med följden att CIA äventyrade principen om maktdelning och den nationella säkerhetsdoktrinen, eller som det står i rapporten:

”The CIA’s operation and management of the program complicated, and in some cases impeded, the national security missions of other Executive Branch agencies”.    

Trots den bitvis skrämmande rapporten, är den ett tecken på att USA är och förblir en önskad stormakt. Av den enkla anledningen att granskningen genomfördes och att den offentliggjordes. Det återstår att se om skyldiga kommer att straffas, men en sak är säker – en sådan gedigen granskning hade inte genomförts i Kina eller Ryssland där liknande verksamhet har förekommit och förekommer.

För till skillnad från andra stormakter har USA en förmåga och vilja att rätta till sina misstag.

(David Lindén)

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Rätt att tala om tortyrrapporten

Lämna en kommentar