Elitisten Stefan Löfven?

AgendaI den Ekots lördagsintervju som många ansåg var början till slutet för Socialdemokraternas dåvarande partiledare Håkan Juholt, uttryckte han en önskan om att få duellera med statsminister Fredrik Reinfeldt. Juholt talade lyriskt om att han var uppväxt under en tid då Olof Palme och centerledaren Thorbjörn Fälldin möttes i sporthallar för att munhuggas inför publik, och att han själv ville göra detsamma med Reinfeldt.

I dessa debatter vann ofta den verbalt skicklige Palme över den betydligt mindre muntligt begåvade Fälldin. Kanske ville Juholt upprepa Palmes bedrifter, men han glömde i så fall att Fälldin ofta framstod som mer sympatiskt i TV-rutan än den blixtrande intelligente Palme, som i TV sågs som en dryg översittare. Något liknande drabbade även Juholt som är mycket god mötestalare, men yvig och ostrukturerad i intervjusituationer. Det är också en lektion som hans efterträdare Stefan Löfven har tagit till sig.

Löfven önskade dock fortfarande en duell med Reinfeldt och ikväll fick han den. Men det var ingen sporthallsdebatt, utan ett möte i Aktuellt och det blev troligtvis inte som han hade tänkt sig.

Det var tydligt att hans plan var att attackera Alliansens skattesänkningar och att han hade fått debattcoaching.  Löfven började nämligen med att påpeka att Reinfeldt personligen skulle få en stor skattesänkning. Det var ett försök att kopiera tidigare socialdemokratiske statsminister Göran Perssons attack på dåvarande moderatledaren Bo Lundgren i valrörelsen 2002, då Persson menade att Lundgren som just hade köpt ett hus i stockholmsförorten Djursholm skulle tjäna på slopad fastighetsskatt.

Statsministern är förvisso höginkomsttagare men var också väl förberedd på den attacken. Han svarade med att upplysa Löfven om att 97 % av Sveriges löntagare tjänar mindre än 60,000 kronor i månaden och att människor faktiskt ”kan räkna” och därmed inser att skattesänkningarna gynnar majoriteten. I sin tur svarade Löfven att det finns ”också andra som kan räkna” och det var oklart vilka han menade. Dessutom backade han senare från linjen om att det var skattesänkningar enkom för de rika till att det gällde dem som ”tjänar relativt bra”.

Fredrik Reinfeldt är en duktig samtalspolitiker, och man kan fråga sig om det var ikväll som Stefan Löfven kom ut som elitist. Ty han vill uppenbarligen strunta i de 97 % som kan räkna till förmån för de mytomspunna ”andra” som också kan det.

Vilka är dessa?

(David Lindén)

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s