Komiskt försvar av kulturministern

ALICE BAH KUHNKE

(Fansen får göra bättre än så här, FOTO TT)

Det börjar nästan bli löjeväckande. Hur vissa försvarar kulturminister Alice Bah-Kuhnkes (Mp) avsaknad av grundläggande politiska färdigheter. Ena stunden skulle kritik av henne handla om ”afrofobi” då hon har en utländsk far, och i den andra stunden att hon kritiseras för sitt kön. Detta trots att Bah-Kuhnke är född i Småland och under hela sitt vuxna liv har agerat i den svenska offentligheten.

Dessutom verkar många ha glömt att manliga kulturpolitiker har manglats än hårdare. Nu senast Håkan Juholt.

Men lite av ”försvaret” kan för all del nagelfaras. I dag hävdade exempelvis en läsare på den av LO och Aftonbladet finansierade bloggen Politism att Bah-Kuhnke inte är ”någon professionell skribent”. Detta trots att hon har skrivit i flera tidningar och gett ut en bok om kronprinsessan Victoria.

Författaren Maria Sveland menar vidare att bilden av kulturministern är ”sexualiserad” då en del medier har valt att publicera en bild på henne för tidningen Okej på 1990-talet. En bild som kulturministern tog när hon var 26 år och därmed myndig. Således borde hon kunna få frågor om den, precis som Fredrik Reinfeldt fick frågor om boken Det Sovande Folket. Till och med när han hade gett ett svar och ansåg att saken var utagerad.

Det finns också en diskrepans när det gäller borgerliga och rödgröna politiker, då många av dem som högst ropar om afrofobi och sexism inte såg sig nödgade att försvara exempelvis Nyamko Sabuni eller Annie Lööf då de hade ”fel ideologisk färg”.

Inför EU-valet skrev bloggen Politisms redaktör Eric Rosén om att det inte ”räcker att vara kändis” med hänvisning till journalisten Lars Adaktussons kandidatur för Kristdemokraterna. Han hade alldeles rätt. Det måste finnas substans och Adaktusson bestod provet. Nu är det upp till kulturminister Bah-Kuhnke att göra samma sak, för att ”om du inte klarar hettan ska du inte befinna dig i köket” för att citera ett uttryck som troligtvis myntades av den amerikanske presidenten Harry S. Truman.

En uppmaning som för all del kan riktas till hela regeringen.

(David Lindén)

 

 

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Lämna en kommentar