Johan Ehrenbergs halvsanningar

Unknown

Nyligen har en gammal debattartikel av vänsterprofilen Johan Ehrenberg flitigt delats i sociala medier, som om den vore en dagsfärsk sanning. Artikeln skrevs 2003 och handlade om feminism, vilket föranledde Aftonbladet att be Ehrenberg skriva en ny där han summerade utvecklingen under de tio år som gått. Hans nya alster äger förvisso litterära kvalitéer och kan fungera som ett skolboksexempel på hur det är att skriva dystopiskt, men några av dess påståenden är – milt uttryckt – tvivelaktiga.

Ehrenberg börjar med att deklarera att ”män har som grupp makten på jorden”, trots att ”vi är en minoritet”. Det stämmer att män äger den största delen av jordens tillgångar, men det är en direkt osanning att påstå att ”vi är en minoritet”. Enligt den färskaste befolkningsstatistiken finns det idag 7 162 119 434 människor, varav 49,6% är kvinnor och 50,4% män. Således är ”vi” en liten – om än överskattad – majoritet.

Han fortsätter att med samma tvärsäkerhet hävda att ”på tio år har män lyckats starta fler vanvettiga krig som inte löst någonting”. Det är en sanning med modifikation, i alla fall om man konsulterar Uppsala Conflict Data Program (UCDP) vid Uppsala universitet. I sin senaste rapport visar de att antalet väpnade konflikter länge minskade för att öka efter 2011. Antalet är dock fortfarande betydligt färre än vad de var i början av 1990-talet för att citera professor Peter Wallensteen som leder programmet.

Ehrenberg har därför inte fog för sitt påstående att ”fler krig” har startats mellan 2003 och 2013 då antalet minskade den största delen av perioden. Men han har åtminstone rätt när han varnar för vårt användande av fossila bränslen, ty det har faktiskt ökat sedan 2003. Men att männen ensamma kan skyllas för detta är ett påstående som tål att diskuteras då bilköpen har ökat inom bland annat den kinesiska medelklassen, vilka nu prioriterar att både mannen och hustrun äger ett ståndsmässigt fordon.

Slutligen kan nämnas att FN:s World Development Report, vilken utreder skillnaden mellan män och kvinnor, slår fast att de senaste tjugofem årens ekonomiska tillväxt har hjälpt till att reducera delar av den faktiska diskriminering mellan män och kvinnor. Det är en intressant slutsats då det var för ungefär 25 år sedan som stora delar av världen såg till att förpassa socialismen till historiens skräckkammare. Så självklart återstår mycket att göra, men att lyssna till domedagsprofeter som Johan Ehrenberg och hans ”socialistiska tidning” ETC är fel väg att gå.

(David Lindén)

8 kommentarer

Under Uncategorized

8 svar till “Johan Ehrenbergs halvsanningar

  1. ‘Halvsanning’ är ett alltför diplomatiskt ord. ‘Bullshit’ vore närmare sanningen.

    • Nja – han har ju rätt i att vi förbrukar mer fossila bränslen i alla fall/ David Lindén

      • Och varför gör vi det? För att skaffa pengar åt våra kvinnor. Dessutom är det inte 100/0, kanske 60/40. Själv kör jag etanolbil, medan hustrun kör bensin. Kvinnor och män lever inte åtskilda liv, vår livsstil är gemensam, för familjens bästa.

      • Tore

        En stor del av alla utsläpp uppkommer på grund av transporter av varor. Kvinnor står för 80 procent av alla köpbeslut. Alltså uppkommer utsläppen på grund av kvinnors beslut att köpa varor som kräver långa transporter med höga utsläpp.

      • Hej Tore,
        Det är en intressant slutsats du gör. Fråga – vet du om det finns några siffror på detta? I så fall mejla gärna mig på david.linden@bt.se – alltid tacksam för siffror och tips.
        Vänligen,
        David Lindén

  2. Knappt någon annan sak gör en man så attraktiv hos kvinnor om han har en stor dyr bensinslukande bil.

  3. I dagens samhälle ses män som djur; de kan inte kontrollera sig om kvinnor visar lite hud eller minsta intresse. Detta synsätt är skadligt för både män och kvinnor, men framförallt för jämställdheten. Tycker du att kvinnor eller män har huvudansvaret för en ökad jämställdhet? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3762/tycker-du-att-mannen-eller-kvinnorna-har-huvudansv

Lämna en kommentar